Cât a ajuns să coste gramul de aur. Explozia prețurilor

Aurul reprezintă un interes pentru români. În țara noastră, câteva bănci pun la dispoziție posibilitatea de a cumpăra aur, sub formă de lingouri bătute sau turnate și monede de diverse mărimi și gramaje, fiind vorba despre o sursă sigură. La data de 19 februarie 2024, prețul unui gram de aur a atins valoarea de 299,7327 de lei, în creștere față de 299,2265 de lei, pe 16 februarie, conform raportului oferit de Banca Națională a României. Sursa aleasă pentru cumpărarea aurului este foarte importantă, deoarece există înșelăciuni.

Cotația aurului s-a menținut peste pragul de 2.000 de dolari uncia de la jumătatea lunii decembrie, susținută de cererea pentru plasamente „refugiu”, alimentată de tensiunile geopolitice și de așteptările legate de faptul că Fed va începe să relaxeze politica monetară în acest an, potrivit think.ing.com. Analiștii ING consideră că perspectivele pentru cotația aurului vor depinde în mare măsură de politica Fed și, dacă ritmul relaxării va fi redus în acest an, va pune în pericol prognoza lansată de banca olandeză pentru sfârșitul lui 2024, de 2.150 dolari uncia.

Potrivit Consiliul Mondial al Aurului, cererea mondială de aur a atins un nivel record în 2023 și ar urma să crească în continuare anul acesta, în condițiile în care Fed este așteptată să reducă dobânzile. Cifrele publicate de Consiliul Mondial al Aurului la finele lunii ianuarie arată că, în 2023, consumul global de aur a urcat cu aproximativ 3%, la 4.899 de tone, în baza cererii solide din afara piețelor reglementate, precum și a achizițiilor masive ale băncilor centrale. Achizițiile anuale nete ale băncilor centrale au ajuns la 1.037 tone anul trecut, cu doar 45 de tone sub nivelul record înregistrat în 2022, scrie bursa.ro

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed