Cătălin Cherecheș rămâne în arest. Autoritățile germane: Risc de evadare

Cătălin Cherecheș rămâne în arest. Autoritățile din Germania, țară în care a fost prins după fuga din România, invocă un ”risc de evadare” în cazul fostului primarul din Baia Mare.

Nemții au făcut un anunț și legat de cererea de extrădare a lui Cătălin Cherecheș, formulată de autoritățile române.

Într-un comunicat de presă se spune că fostul primar Cătălin Cherecheș va rămâne în arest pe parcusul procesului de extrădare deoarece „există riscul de evadare”.

În plus, nemții vor evalua condiţiile din închisorile din România şi modul în care a fost pronunţată sentinţa.

Dar, după cum arată partea germană, aceste acţiunile nu împiedică, în mod fundamental, extrădarea lui Cherecheș.

„În cadrul procesului, condiţiile închisorii din România trebuie acum examinate din oficiu, precum şi dacă s-a pronunţat aşa-zisa pedeapsă în lipsă.

Atunci când se analizează existenţa unei hotărâri în lipsă, se stabileşte mai întâi dacă persoana urmărită penal a fost (ea însăşi) prezentă la toate şedinţele de judecată. Dacă nu a fost cazul, ar putea fi necesar să fie îndeplinite cerinţe suplimentare.

Cu toate acestea, acest lucru nu împiedică în mod fundamental extrădarea”, precizează germanii.

Parchetul din München a solicitat deja autorităţilor române informaţii suplimentare pe această temă, ce trebuie trimise de partea română până la începutul lunii ianuarie 2024.

Cătălin Cherecheș are dreptul să-şi prezinte propriile obiecţii, care ar trebui examinate în consecinţă.

„Parchetul din München va depune, din nou, dosarele Curţii Regionale Superioare în timp util, dar cel mai devreme după primirea informaţiilor solicitate şi examinarea corespunzătoare.

Trebuie remarcat, din nou, că nu va avea loc o «şedinţă orală» în faţa Curţii Regionale Superioare, deciziile urmând să fie luate exclusiv pe baza dosarului.

În caz contrar, situaţia rămâne neschimbată”, mai precizează autorităţile germane.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed