x


  • EUR
    4.8741
    USD
    4.0194
string(16) "instant-articles"

CATASTROFĂ! A apărut un DEȘERT în Călărași

Lacul Iezer Călărași a secat.

Autor: Mihai Voican | Sursa: Adevarul | Publicat: 16.10.2020, 16:12

Nepăsarea şi seceta au dus la dispariţia lacului Iezer Călăraşi în mai puţin de trei luni. De la jumătatea lunii august, lacul este un deşert lipsit de viaţă, iar, dacă situaţia nu este remediată rapid, biodiversitatea de aici va fi afectată iremediabil. Societatea Ornitologică Română (SOR) reiterează apelul către autorităţi să găsească urgent soluţii prin care regimul hidrologic al lacului Iezer Călăraşi să fie restabilit în cel mai scurt timp. Localizat ȋn vecinătatea Dunării şi pe marele drum de migraţie estic, lacul Iezer Călăraşi este unul dintre locurile preferate ale păsărilor pentru popas în drumul lor spre locurile de iernare. Un total de 32 de specii protejate ȋn Europa, majoritatea acvatice, cuibăresc, au cartier de iernare sau se odihnesc ȋn timpul migraţiei ȋn Iezerul Călăraşi. Datorită biodiversităţii sale, Iezerul Călăraşi a fost declarat arie naturală protejată şi „zonă umedă de importanţă internaţională” de către Convenţia Ramsar.

ALERTĂ în PNL. Doi deputați au ajuns la ATI. Cum s-au infectat?

 

Cauza principală a secării Lacului Iezer Călăraşi este un stăvilar defect, amplasat între lacul Gălăţui şi canalul care alimentează lacul Iezer Călăraşi.    „Este nevoie ca acest stăvilar să fie repus rapid în funcţiune pentru a readuce la viaţă Iezerul Călăraşi. Dar acest stăvilar defect, aflat în responsabilitatea administratorului Lacului Galaţui, deşi este principala cauză, nu este singura. De-a lungul timpului, pe canalul care alimentează lacul Iezer Călăraşi au fost făcute multe treceri, unele ilegale, folosite de fermerii şi crescătorii de animale din zona Iezerului. Aceste treceri, majoritatea tuburi de beton, s-au transformat în tot atâtea obstacole de-a lungul canalului şi au afectat din ce în ce mai mult debitul de apă cu care era alimentat lacul Iezer Călăraşi”, a declarat ornitologul SOR, Emil Todorov.

Guvernul NU vrea o altă STARE DE URGENȚĂ: Nu vrem să ajungem la un “lockdown”

El a mai adăugat că „seceta cu care ne confruntăm anul acesta este încă unul din factorii care au contribuit la reducerea debitului de apă, dar cu siguranţă nu ar fi dus la transformarea lacului Iezer Călăraşi într-un deşert. La jumătatea lunii august, lacul Iezer Calarasi a fost secat complet. Înregistrările prin satelit din perioada iulie – octombrie arată rapiditatea cu care apa a dispărut din albia lacului. Filmările şi fotografiile făcute recent de echipa SOR în teren dovedesc că situaţia este neschimbată”.

Articolul integral pe ADEVĂRUL