Ce se va întâmpla cu Libia după era Gaddafi

Pe lângă toate acestea, faptul că Libia nu a trăit într-un sistem democratic şi, în consecinţă, nu se poate baza pe o experienţă anterioară, face ca lucrurile să fie şi mai complicate. Tirania lui Gaddafi a suprimat aproape orice iniţiativă a clasei mijlocii astfel că, singura organizaţie care a reuşit să se delimiteze de regim a fost „Frăţia Musulmană”, condusă în secret tot de Gaddafi. Practic, în momentul de faţă, poporul libian nu are nicio figură sau un grup important care să reprezinte opoziţia şi care ulterior să poată prelua frâiele ţării, situaţia fiind similară cu cea din Irak în 2003, potrivit CNN.

În ceea ce priveşte economia, aproximativ 95% din veniturile statului libian sunt generate de afacerile cu hidrocarburi, în timp ce rezervele importante de petrol nu au făcut decât să îmbogăţească anumiţi oameni. Şomajul a depăşit pragul de 30%, iar populaţia este extrem de tânără: peste jumătate din libieni au sub 15 ani.

Nici spiritul antreprenorial nu funcţionează prea bine în Libia, construcţiile sau exploataţiile de petrol fiind realizate de emigranţi şi muncitori angajaţi prin contract care au părăsit ţara de îndată ce au început luptele.

În ciuda problemele majore, Libia are însă şi avantaje pe baza cărora se poate construi o economie avansată. Aproximativ 80% dintre locuitori au studii superioare, aproape toate regiunile sunt conectate la electricitate, iar economiştii susţin  că, pe termen lung, sunt numeroase oportunităţi de afaceri
acolo. Mai ales că rezervele de petrol sunt importante iar legislaţia în vigoare permisivă.   

Cum arată Libia în cifre

  • Un PIB pe cap de locuitor pe care România nu l-a atins încă, o rezervă valutară fantastică, excedent comercial, un comerţ înfloritor cu Europa, o producţie de petrol suficientă pentru a avea un cuvânt de spus. Una dintre cele mai bogate ţări ale Africii.
  • Este una dintre cele mai bogate din Africa. PIB nominal per capita în 2010 a fost de 12.062 dolari (locul 48 în lume), conform FMI. PIB per capita după paritatea puterii de cumpărare a fost de 14.878 în 2010. HDI (Indicele dezvoltării umane), un indicator alternativ ce ia în seamă și accesul la educație și alte elemente legate de nivelul de trai, pune Libia în fruntea celor mai dezvoltate țări africane. PIB nominal a fost de 77,9 miliarde dolari în 2010, conform CIA, după o creștere economică de peste 10%.
  • Economia Libiei se bazează în cea mai mare parte pe exploatarea resurselor de petrol și gaze naturale. Libia producea 1,6 milioane de barili de petrol pe zi îniante de izbucnirea conflictelor recente. Este cel de-al 17 producător la nivel mondial, al treilea cel mai mare din Africa.
  • Este cel de-al 17 producător la nivel mondial, al treilea cel mai mare din Africa.
  • Libia are cele mai mari rezerve de petrol dovedite dintre toate țările de pe continent: 47 miliarde barili, conform estimărilor CIA.
  • Petrolul și produsele din petrol reprezintă 95% din exporturi, 50% din PIB și 75% din veniturile bugetare. Jumătate din petrol este exploatat de către Compania Națională și subsidiarele sale. Eni (Italia), Marathon Oil Corp. (SUA) si OMV (Austria), Hess Corp. (SUA), Suncor Energy Inc. (Canada) și Repsol YPF (Spania) sunt câteva dintre companiile mari occidentale care exploatează în Libia.
  • Libia are cel mai lung ţărm la Mediterana dintre toate țările africane. De altfel, pe țărm sunt concentrate și cele mai importante orașe: capitala Tripoli, Benghazi (orașul central al rebelilor în acest moment), Misrata și Al Bayda’. Deși are o suprafață de 1,759 miloane km2 (locul 17 în lume), Libia rămâne în continuare slab populată și are doar 6,42 milioane locuitori. Cea mai mare parte din țară (90%) este ocupată de deșert, astfel că densitatea populației este una de doar 3,6 locuitori pe kmp (locul 227 din 240).

Citeşte şi Libia, perla Africii. Cum arată, în cifre, ţara chinuită de Gaddafi şi bombardată de Occident

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed