Cele mai curate 10 ţări din lume

Cercetatorii au luat în calcul 25 de indicatori, printre care: calitatea apei şi a aerului, emisiile de gaze cu efect de seră şi a impactului mediului asupra sănătăţii populaţiei. Pentru mai multe detalii privind metodologia, click aici.

Islanda e în top cu un scor de 93,5 de puncte din 100 posibile, deoarece are o mulţime de zone naturale protejate, apa este foarte curată,  grija pentru sănătatea naţională este  o prioritate.  Cu un PIB de 36,000 dolari pe cap de locuitor, are o populaţie de 311.000 locuitori. Islanda a obţinut 97,4 puncte, la categoria poluării aerului, clasându-se pe primul loc, comparativ cu ţările cu acelaşi PIB pe cap de locuitor.


Pe locul 2 se află Elveţia cu un scor de 89,1.Ţara a obţinut nota maximă-100 de puncte, pentru abundenţa pădurilor, pentru calitatea apei, a biodiversităţii şi habitatului. Însă, Elveţia, una din cele mai bogate naţiuni industrializate, a marcat cel mai scăzut  scor la poluarea aerului (efecte asupra ecosistemului).


Costa Rica
e pe loculul 3, cu un scor de 86,4, cu un PIB de 9,600 dolari pe cap de locuitor şi cu o populaţie de 4,5 milioane de locuitori. Motivele pentru care o ţară relativ săracă şi în curs de dezvoltare este ocupanta locului trei, în acest top sunt resursele naturale din Costa Rica: păduri luxuriante, apă din abundenţă şi fauna sălbatică.


Suedia ocupă locul 4, cu un scor de 86, cu un PIB de 33.400 dolari pe cap de locuitor şi cu o populaţie de 9,1 milioane de locuitori. Suedia se află într-o competiţie regioanlă cu celelate state scandinave, din punctul de vedere al ecologizării.


Pe locul 5 se situează Norvegia cu un scor de 81,1, cu un PIB de 48.000 dolari pe cap de locuitor, cu o populaţie de 4,7 milioane de locuitori. Asta deşi Norvegia este o naţiune cu o bogăţie uluitoare, cu rezerve vaste de petrol  şi gaze naturale. Amplasate off-shore, însă.


Mauritius
este pe locul 6 cu un scor de 80,6, cu un PIB de 10,000 dolari pe cap de locuitor, cu o populaţie de 1,3 milioane locuitori. Mauritius este o mică insulă din Oceanul Indian, la est de Madagascar, cu cel mai înalt  scor  din Africa Sub-Sahariană; Djibouti vine pe locul 2 după Mauritius, cu un scor de 60,5. Izolarea este punctul său forte, care contribuie la menţinerea  poluării reduse şi la atragerea numeroşilor turişti dornici să se bucure de zone marine sănătoase.


Pe 7 se găseşte Franţa, cu un scor de 78,2, cu un PIB de 31,000 dolari pe cap de locuitor, cu o populaţie de 62 milioane de locuitori. Franţa este cea mai populată ţară din acest top 10. Ea stă foarte bine la calitatea aerului, calitatea apei şi  gestionarea pescuitului.


Austria
deţine locul 8, cu un scor de 78,1, cu un PIB de 35,000 dolari pe cap de locuitor, cu o populaţie de 8.3 milioane locuitori. Umăr la umăr cu Franţa, Austria a obţinut un scor mare chiar dacă nu are ieşire la mare.

Pe locul 9 se califică Cuba, cu un scor de 78,1, PIB-ul fiind de 8.500 dolari
pe cap de locuitor, iar populaţia numără 11,3 milioane de locuitori.  Cercetatorii se îndoiesc de veridicitatea datelor din Cuba referitoare la nivelul ridicat al sănătăţii publice, canalizării şi curaţeniei apei.


Columbia
se plasează pe locul 10, cu un scor de 76,8, cu un PIB de 7,600 dolari pe cap de locuitor, cu o populaţie de 44 milioane de locuitori. Columbia este cea mai săracă ţară din top 10, cu un scor ridicat, care se datorează calităţii resurselor sale naturale. Scorul pentru biodiversitate şi de habitat este de 82,7, comparativ cu o medie de 51 pentru grupul ţărilor cu un venit similar cu al său.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed