Cele nouă mari bănci prezente în România s-au angajat la Bruxelles să-şi menţină expunerea, dar cer instrumente de investiţii (VIDEO)

VEZI VIDEO

„În cadrul întâlnirii de azi (miercuri, n.r.) din Bruxelles, băncile-mamă a celor mai mari bănci ce activează în România şi-au reafirmat angajamentele pentru a menţine expunerea pe ţară şi pentru a asigura niveluri adecvate de capital de peste 10% pentru subsidiarele lor, în conformitate cu rezultatele testelor de stres realizate de Banca Naţională a României (BNR)”, arată comunicatul publicat de Fondul Monetar Internaţional (FMI).

Băncile au convenit să menţină în continuare expunerile faţă de reperul stabilit pentru finalul lunii martie 2009, conform primelor discuţii purtate în acest sens desfăşurate la finalul lunii martie şi la mijlocul lunii mai, la Viena şi la Bruxelles.

La sfârşitul lui octombrie 2009, expunerea băncilor-mamă pe România a fost menţinută în mare parte la nivelul din data de referinţă (martie 2009). În unele cazuri, expunerea a scăzut temporar sub nivelul stabilit. Aceste bănci şi-au reafirmat însă intenţia de a-şi respecta angajamentele. În acest sens, băncile au subliniat nevoia de instrumente de investiţii adecvate„, mai arată comunicatul.

De asemenea, FMI subliniază că toate băncile-mamă şi-au respectat promisiunile de a aduce capital adiţional în funcţie de nevoi până la finalul lui septembrie 2009, primul reper pentru asigurarea unei solvabilităţi minime de 10% pe perioada acordului extern al României cu FMI. Al doilea reper este fixat pentru finalul lui martie 2010.

La întâlnire au participal reprezentanţi ai principalelor nouă grupuri bancare prezente în România – Erste Group, Raiffeisen Internaţional, Eurobank EFG, National Bank of Greece, UniCredit Group, Société Générale, Alpha Bank, Volksbank şi Piraeus Bank – şi oficiali ai BNR, Comisiei Europene, FMI, BERD, Băncii Europene de Investiţii, Băncii Mondiale, Băncii Centrale Europene şi autorităţi din ţările de provenienţă ale entităţilor financiare.

„Pe parcursul întâlnirii de astăzi, participanţii au fost informaţi cu privire la stadiul discuţiilor între FMI, CE şi autorităţile române asupra evaluării programului de asistenţă financiară. Programul rămâne în vigoare. Discuţiile vor continua în săptămânile care urmează şi o altă misiune va reveni la Bucureşti imediat ce situaţia politică se va clarifica pentru a finaliza cu succes a doua evaluare din cadrul programului”, reiterează Fondul.

De asemnea, FMI menţionează în comunicat că participanţii au recunoscur rolul „vital” pe care Iniţiativa de Coordonare Bancară Europeană l-a jucat în prevenirea unei crize mai accentuate în România în contextul economic dificil.

Angajamentele băncilor-mamă, alături de susţinerea financiară multilaterală, vor ajuta sistemul financiar din România să suporte mai bine actuala scădere economică şi să reîntoarcă economia pe o cale de creştere sustenabilă„, arată comunicatul.

Anterior, preşedintele Bancpost, Mihai Bogza, participant la întâlnire, a declarat pentru NewsIn că Eurobank EFG, acţionarul majoritar al Bancpost, şi-a majorat expunerea totală pe România cu 200 milioane euro între finalul lui martie şi 31 octombrie.

El a precizat că, în cadrul discuţiilor de miercuri de la Bruxelles, băncile şi-au reafirmat angajamentele din întâlnirile precedente, de a-şi menţine expunerea pe România şi de a aduce, în caz de nevoie, capital suplimentar. „Noi ne-am respectat angajamentele, am efectuat şi majorări de capital la Bancpost„, a completat Bogza.

În urma primei întâlniri de la Viena de la finalul lui martie, nouă mari grupuri financiare s-au angajat în faţa CE, FMI şi BNR să susţină operaţiunile de pe pe piaţa românească şi, în caz de nevoie, să suplimenteze capitalul subsidiarelor din România. Cele nouă grupuri sunt Erste Bank, Raiffeisen International, Eurobank EFG, National Bank of Greece, Unicredit, Societe Generale, Alpha Bank, Volksbank şi Piraeus Bank.

O parte din discuţiile din martie s-au concretizat în mai, când a avut loc o a doua întâlnire în acelaşi format, la Bruxelles, unde băncile au promis că îşi vor menţine expunerea pe România la nivelul de la finalul lui martie 2009. Acordul dintre băncile româneşti şi BNR este, însă, doar un „gentlemen’s agreement„.

La începutul acestei luni, şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a precizat că expunerea totală pe România a principalelor nouă bănci străine este la 98% din nivelul-reper de la finalul lui martie 2009.

Pentru a fi mai aproape de tine, MONEY.ro a eliminat obligativitatea înregistrării pe site pentru comentarii. Acum îţi poţi exprima opiniile pe portalul MONEY.ro mult mai uşor. Comenteaza şi tu!

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed