Cetatea Șoimoș, restaurată din surse bugetare

0

Cetatea Șoimoș va fi restaurată! Cetatea Șoimoș din Lipova, județul Arad va fi reparată și restaurată cu finanțare de la bugetul României, transmite Rador. Este vorba despre un proces complex care va fi supravegheat de către specialiști de la protecția monumentelor.

Primarul Florin Pera a prezentat situația monumentului după ce recent s-a dărâmat unul dintre zidurile cetății. Cetatea Șoimoș, considerată drept cea mai importantă fortăreață medievală a regiunii, face parte în prezent din orașul Lipova.

Edilul a precizat pe Facebook că zilele acestea conducerea CNI și INP au confirmat că au identificat sursa de finanțare care face posibilă repararea și restaurarea cetății. În opinia primarului, proiectul va contribui la dezvoltarea turismului în oraș și în zonă, de asemenea și comunitatea locală își va recăpăta importantul monument. Fenomenul deteriorării zidului cetății a fost comunicat săptămâna trecută de către Ionel Bulbuc, vicepreședinte al organizației județene PNL. Acesta a criticat conducerea PSD din Lipova pentru că nu a atras fonduri UE pentru salvarea monumentului. Cetatea a devenit astfel un subiect al campaniei electorale pentru alegerile locale. Cetatea Șoimoș se află aproape de Lipova pe malul drept al Mureșului, fiind una dintre cele mai importante fortărețe medievale din zonă. A fost construită în secolul XIII, deținută pe rând de regi, asaltată în 1514 de armata lui Gheorghe Doja, locuită în secolul XVI de regina maghiară Izabella, iar în 1788 a fost evacuată în mod oficial

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.