Chiriile în retail vor atinge minimul la mijlocul lui 2010

0
Chiriile în retail vor atinge minimul la mijlocul lui 2010

România nu va urma întocmai trendul european, anul 2010 fiind pentru piaţa locală unul al stagnării chiriilor în sectorul de retail.

“Deşi recesiunea a eliminat mulţi retaileri locali şi internaţionali, mulţi alţii au traversat cu bine această perioadă dificilă. Se pare că aceşti retaileri se vor extinde în 2010 pentru a obţine cotă de piaţă şi pentru a-şi mări notorietatea, în timp ce înlesnirile oferite de proprietari se vor menţine relativ generoase. Retailerii internaţionali se vor muta în oraşele principale, în pieţe noi, împreună cu retailerii de alimentaţie publică şi cu retailerii de discount, acolo unde pieţele şi consumatorii sunt receptivi la astfel de retaileri”, a declarat Mark Burlton, directorul departamentului de retail internaţional Cushman&Wakefield, citat în raport. În ceea ce priveşte piaţa din România, în 2010 se vor finaliza cu 50% mai puţine centre comerciale decât estimările iniţiale, anunţate în urmă cu un an, spune Răzvan Gheorghe, directorul agenţiei de consultanţă imobiliară Cushman&Wakefield. Chiriile nu vor avea fluctuaţii semnificative faţă de ultimele două trimestre din 2009.

În legătură cu contractele de închiriere, Gheorghe estimează că variaţia preţurilor nu va fi importantă în comparaţie cu aceea din 2009, însă crede că vor exista mai multe contracte cu spaţii stradale. “Probabil reţelele de retail, inclusiv retailul bancar, vor continua politica de renegociere începută în acest an, ceea ce va duce la o scădere a chiriilor pe contractele existente”, mai spune Gheorghe. În ceea ce priveşte nivelul tranzacţiilor, acesta este de părere că anul viitor se vor înregistra mai multe tranzacţii, îndeosebi cu proprietăţi aflate în dificultate.