Cinci ani de YouTube: povestea în cifre

În ciuda lipsei investiţiilor în marketing traficul a crescut în mod organic, ajutat şi de concursul care promitea membrilor înregistraţi pe platformă câte un iPod Nano în fiecare zi până la sfârşitul anului. Astfel, baza de utilizatori a YouTube a crescut în mod constant iar fondurile de investiţii au început să ia aminte.

2005: 200.000 de utilizatori înregistraţi

În noiembrie 2005, YouTube avea deja 200.000 de utilizatori înregistraţi care urmăreau peste 2 milioane de video-uri pe zi când cei de la Sequoia Capital acordau companiei o finanţare în valoare de 3,5 milioane de dolari. La doar 6 luni de la lansare audienţa platformei era atât de mare încât, atunci când Jon Stewart a apărut în emisiunea Crossfire a CNN,  mai mulţi oameni au urmărit clipul pe YouTube decât la televizor.

După ce construirea brandului şi a unei puternice baze de utilizatori, YouTube şi-a făcut debutul oficial pe 15 decembrie 2005, cu un staff de 20 de angajaţi. Până în ianuarie 2006, vizitatorii YouTube consumau 25 de milioane de clipuri video pe zi iar în martie numărul clipurilor disponibile pe YouTube atingea şi el la 25 de milioane, utilizatorii încărcând pe platformă 20.000 de noi clipuri video în fiecare zi.

Până în aprilie 2006 streaming-ul ajunsese să coste în jur de 1 milion de dolari pe lună, moment în care Sequoia Capital acorda platformei video o nouă rundă de finanţare în valoare de 8 milioane de dolari. Bani suficienţi pentru administrarea platformei vreme de încă 8 luni. Pe 6 aprilie era postat pe site The Evolution of Dance, cel mai urmărit video de pe YouTube din toate timpurile.

2006: Costuri de 1 milion de dolari pentru streaming

În mai 2006, audienţa YouTube o depăşea pe cea a CNN.com, fiind responsabilă pentru 43% din toate video-urile vizualizate pe internet. Pe 16 iulie 2006, YouTube anunţa că utilizatorii săi vizualizau 100 milioane de clipuri video pe zi, asta în timp ce staff-ul număra în continuare doar 30 de oameni. Pe 9 octombrie 2006, Google anunţa că a cumpărat YouTube pentru 1,65 miliarde dolari sub formă de acţiuni Google, la acel moment, cea mai mare achiziţie a companiei.

În 2007, YouTube era mai popular ca niciodată însă problemele legale planau în permanenţă deasupra sa, catalizate şi de achiziţia sa de către Google. Astfel, pe 13 martie, Viacom dă în judecată Google pentru 1 miliard de dolari pentru încălcarea copyright-ului. Procesul este încă pe rol.

2007: Procese de copyright

În mai 2008, Proiectul Spaghetti. Pe 9 octombrie 2009, Chad Hurley anunţa că YouTube atingea un nou prag – peste 1 miliard de clipuri video vizualizate într-o singură zi, însă rămânea neprofitabil.

2009: Peste 1 miliard de clipuri video vizualizate/zi

Pe 09 februarie 2010 o estimare a Barclays Capital anunţa că Google ar putea depăşi în cursul anului venituri de 1 miliard de dolari din publicitatea video şi display, 700 de milioane dintre acestea provenind de la platforma de videosharing. Dacă aceste estimări se vor dovedi adevărate, cel de-al cincilea an de existenţă al YouTube ar putea fi cel care îi va aduce profitabilitatea.

Citeşte şi Analiză MONEY.ro: YouTube a împlinit cinci ani. Urmează să treacă pe profit

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed