Cinci motive pentru care oamenii se lasă distruși de munca peste program

Un sondaj recent realizat de Gallup a descoperit faptul că săptămâna normală de lucru din SUA, care trebuie să fie de 40 de ore, este în realitate de 47 de ore. Asta înseamnă că, timp de o săptămână, se adaugă aproape o zi întreagă de muncă, spune Joe Staples, directorul de marketing al companiei Workfront, specializată pe organizarea muncii din întreprinderi, citat de Forbes.com.

Iar un sfert dintre salariați, spune specialistul citat, afirmă că petrec la muncă 60 de ore pe săptămână, ceea ce înseamnă 12 ore pe zi de luni până vineri, sau ceva mai puțin dacă lucrează și în weekend.

De ce ajung angajații în această situație? Problema este, explică Joe Staples, că numeroase companii se concentrează doar pe componenta numărului de ore lucrate, iar aceasta nu este cel mai bun indicator al productivității.

Iată cele cinci motive enumerate de specialist pentru care angajații aleg să stea peste program, neglijându-și sănătatea și viața personală:

1. Angajații cred, deseori, că, dacă lucrează mai multe ore, vor reuși să termine mai multe lucruri.

2. Deoarece șefii lor viin la birou mai devreme și pleacă mai târziu în fiecare zi, angajații au tendința de a le copia programul. Ei cred că mai multe ore de muncă sunt necesare pentru obținerea aprobării din partea conducerii.

3. Cultura încurajării angajatului dictează deseori consecința că persoanele care lucrează mai multe ore vor fi promovate mai repede pentru că „muncesc din greu”.

4. Angajatorii nu își comunică eficient așteptările legate de balanța dintre muncă și viața personală, astfel încât angajații implicit fac o prioritizare în favoarea muncii și în defavoarea vieții din afara biroului.

5. Managerii nu cunosc care este volumul total de muncă al fiecărui angajat, astfel încât ei continuă să le dea de lucru în plus, fără să țină cont de proiectele și responsabilitățile existente deja.

În unele domenii de activitate, cum ar fi finanțele, tehnologia sau marketingul, statul peste program este privit de multe ori ca un însemn al onoarei. Altfel spus, dacă lucrezi în unul dintre aceste domenii și nu-ți petreci la birou 60-70 sau chiar 80 de ore pe săptămână, se consideră că nu muncești suficient de mult și că ai putea fi înlocuit oricând cu altcineva care face acest lucru.

Pe de altă parte, există numeroase studii care demonstrează faptul că statul peste program exagerat de mult nu crește productivitatea. Dimpotrivă, un supraefort făcut în una din zile îți scade nivelul de energie pentru tot restul săptămânii.

Cu toții știm că putem face un supraefort pentru a reuși să finalizăm un proiect la timp, însă un asemenea program permanent reflectă un prost management și nu este deloc sustenabil pentru angajați, spune specialistul intervievat de Forbes. Potrivit acestuia, conducerea companiilor ar trebui să se concentreze pe finalizarea proiectelor cu succes și nu pe cât timp petrec angajații la birou.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed