Cine a fost primul ministru de Finanțe al României

Acum o săptămână, Daniel Chițoiu a demisionat din funcția de ministru de Finanțe, după ce, anterior, liderul liberal Crin Antonescu l-a acuzat într-o întâlnire a partidului de faptul că nu și-a informat colegii despre proiectul guvernamental de înjumătățire a ratelor la credite pentru datornicii cu venituri reduse.

 

Este o ocazie să facem puțină istorie și să ne amintim cine a fost primul ministru de Finanțeal României, după unirea Principatelor Române.

 

Primul ministru de Finanțe al României a fost omul politic Alexandru C. Moruzzi, conform datelor de pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice (MFP). Acesta a deținut portofoliul Finanțelor țării timp de numai cinci zile, de pe 22 ianuarie 1862 până pe 27 ianuarie 1862, în cadrul Guvernului Barbu Catargiu.

 

Acest guvern de orientare politică conservatoare, primul guvern unic al României după recunoașterea unirii depline a Principatelor române, a funcționat în perioada 22 ianuarie-24 iunie 1862. Printre legile importante pe care le-a adoptat acest guvern se numără legea vânzării sării și legea urmăririi veniturilor statului, dar și legea presei. Tot în acea perioadă au fost desființate ministerele din Moldova, realizându-se unirea deplină.

 

Mandatul acestui guvern a fost întrerupt într-un mod tragic: premierul a fost asasinat sub clopotnița de pe Dealul Mitropoliei, cel mai probabil din motive politice. Misterul acestui asasinat nu a fost elucidat până în prezent, potrivit enciclopediaromaniei.ro.

 

În mandatul guvernului Barbu Catargiu au fost patru miniștri de Finanțe: Alexandru C. Moruzzi, Grigore Balș, Alexandru Cataragiu și Teodor Ghica.

 

Revenind la primul deținător al portofoliului Finanțelor, Alexandru C. Moruzzi, acesta era un conservator moldovean cu o bogată carieră politică la Iași. Născut în 1804 la Zvoriștea, el a fost ministru al Finanțelor României la vârsta de 57 de ani. Înainte de Unire, el a fost ales deputat de Covurlui în Divanul ad-hoc al Moldovei, în 1857, și în Adunarea Electivă, în ianuarie 1859.

 

Alexandru C. Moruzzi era apreciat ca fiind un politician foarte bun, motiv pentru care a candidat la Tronul Moldovei. Ulterior, acesta s-a retras din cursă, lăsându-i cale liberă lui Alexandru Ioan Cuza. În perioada 5 octombrie 1861-22 ianuarie 1862, Moruzzi a fost primul-ministru al Moldovei, deținând funcția de președinte al Consiliului de Miniștri de la Iași și ocupându-se totodată și de portofoliul Finanțelor.

 

În calitate de președinte al Consiliului de Miniștri de la Iași, Moruzzi a participat la unificarea instituțiilor principatelor române Moldova și Muntenia. Totodată, el a rămas în istorie și ca lider al conservatorilor din Moldova. În primii ani de domnie a lui Alexandru Ioan Cuza, Moruzzi a încercat să unifice grupările conservatoare.

 

Alexandru C. Moruzzi s-a stins din viață în anul 1873, la vârsta de 69 de ani. Mormântul său se află în curtea Bisericii Adormirea Maicii Domnului din Zvoriștea, astăzi în județul Suceava.

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed