Ciocolata se scumpește. Când se va ieftini

Tot mai mulți oameni ajung să aibă un nivel de trai care le permite să consume ciocolată, impulsionând consumul acestui produs. În ultimii zece ani, consumul de ciocolată a crescut, în întreaga lume, cu aproape o treime. În anul 2010, s-a ajuns la un consum de 5,54 milioane de tone de cacao, potrivit statisticilor oficiale ale Organizației Internaționale de Cacao.

 

Problema este, însă, că producătorii sunt deja depășiți de cererea prea mare și oferta nu mai face față. Astfel, în acest an, prețurile pentru cacao au crescut deja cu 9%. Pe piețele internaționale de mărfuri, contractele futures pentru cacao se încheiau, săptămâna trecută, la un preț de 3.000 de dolari/tonă. Prețul este așteptat să crească în următoarele luni sau chiar ani.

 

Iar cererea se așteaptă să depășească cu mult oferta, în următorii cinci ani, sunt de părere economiștii americani.

 

Această creștere a consumului de cacao și în special de ciocolată se datorează, așadar, în cea mai mare parte piețelor emergente și în special Chinei, unde consumul a avansat cu 5% în ultimul an. Specialiștii se așteaptă ca trendul să continue până în anul 2018.

 

Problema creșterii consumului nu poate fi rezolvată prea curând, având în vedere că un arbore de cacao ajunge la maturitate în nu mai puțin de zece ani. Cunoscătorii pieței spun că producătorii încă nu au început să-și extindă plantațiile de arbori de cacao. Ei vor fi motivați să planteze noi pomi abia atunci când prețul unei tone de cacao va depăși 3.500 de dolari.

 

Ce înseamnă acest lucru pentru iubitorii de ciocolată? Prețul la cacao va crește si fie ciocolata se va scumpi, fie tabletele de ciocolată vor deveni mai micuțe, fie ambele variante: tablete de ciocolată mai mici și mai scumpe. Din păcate, prețurile vor scădea abia după ce producătorii vor planta noi arbori de cacao și aceștia vor da multașteptata roadă, adică, peste aproximativ zece ani.

 

În perioada 2006-2011, printre cei mai mari importatori de cacao au fost Statele Unite ale Americii, care au cumpărat 19,9% din cantitatea de cacao livrată la nivel mondial, Germania, unde au ajuns 13,1% din acest produs, Belgia (6,6%), Franța (5,8%), Rusia (5,5%), Marea Britanie (5,4%) și Italia (4,1%). Deși este într-o creștere marcantă, consumul de cacao în China deține deocamdată o pondere redusă în importurile la nivel mondial, de 1,4%, conform datelor centralizate până în anul 2011 pentru statele membre ale Organizației Internaționale de Cacao.

 

Conform acestor cifre, România importă 0,4% din cantitatea de cacao disponibilă la nivel mondial, cifrată la 11.660 tone pe an. SUA au importat, în 2011, 450.000 tone de cacao. Totuși, și Statele Unite sunt departe de cel mai mare importator de cacao din lume, care este Olanda, cu importuri ale acestui produs cifrate la 720.000 tone.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed