Ciocolata va ajunge produs de lux. Vezi de ce

Încălzirea ce se va manifesta până în anul 2050iscă să compromită cultura de cacao din Africa Occidentală, ceea ce va creşte preţul materiei prime pentru ciocolată, potrivit unui raport al Centrului Internaţional pentru Agricultură Tropicală, făcut pentru fundaţia lui Bill şi Melinda Gates şi citat de presa franceză.

Ghana şi Coasta de Fildeş sunt cei mai mari producători de cacao din lume, asigurând aproape jumătate din producţia mondială. În 2050, temperatura din cele două ţări va creşte cu circa 2,3 grade iar ploile se vor împuţina, ceea ce va compromite durata de viaţă a arborilor de cacao. Suprafeţele cultivate se vor restrânge drastic începând cu 2030.

Se vor modifica şi condiţiile optime pentru cultura arborelui de cacao. Astfel, dacă acum, altitudinea optimă a acestei culturi este cuprinsă între 100 şi 250 de metri, până în 2050, ea va ajunge la 450-500 de metri. Ceea ce este o problemă pentru că terenul de acolo este destul de plat şi, oricum, zonele mai înalte sunt deja ocupate cu altceva. Nu este exclus ca cei care se ocupă de cultura arborelui de cacao să defrişeze zone întinse pentru a-i face loc acestuia, accelerând astfel încălzirea globală.

Cacaua asigură 7,5% din PIB al Coastei de Fildeş şi 3,4% din cel al Ghanei.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed