Clujenii și-au batut joc de un spital COVID! L-au dezafectat fără să fie folosit

0

Compania Auchan a cheltuit aiurea un milion de lei pentru amenajarea în luna mai a spitalului de campanie din Sala Polivalentă din Cluj prevăzut pentru tratarea pacienților asimptomatici și a cazurilor ușoare de COVID-19 întrucât în luna iunie autoritățile locale au decis reluarea treptată a competițiilor sportive. O lună de zile cât au stat cele 350 de paturi întinse pe podeaua sălii nu a sosit niciun pacient. Reamenajearea spitalului nu este luată în calcul în aceste zile când ne confruntăm cu o explozie a cazurilor. Mircea Abrudan, prefectul Clujului, susține că acest spital nu își mai are rostul pentru că pacienții asimptomatici și cei cu forme ușoare rămân în izolare la domiciliu. „Nu se ia în calcul pentru că spitalul de campanie era prevăzut pentru pacienți asimptomatici și cazuri ușoare, care în prezent rămân în carantină la domiciliu și nu se internează”, a declarat Mircea Abrudean, pentru Monitorul de Cluj.

 

Orban, despre poza cu Ciolacu la restaurant: Au fost surprinși așa cum sunt

 

Ordinul 1513

 

Ordinul Ministerului Sănătății numărul 1513 din 2020 stipulează că pacienţii asimptomatici fără modificări biologice, hematologice, radiologice şi fără factori de risc se pot izola într-o unitate sanitară sau într-o locaţie alternativă ataşată unităţii sanitare, în spaţii special desemnate, ori, la aprecierea medicului ce a evaluat cazul, la domiciliul persoanei sau la locaţia declarată de aceasta. De asemenea, pacienţii asimptomatici cu factori de risc, precum şi pacienţii simptomatici care au forme uşoare pot fi izolaţi în spitale de faza I, faza a II-a sau în spitalesuport, într-o locaţie alternativă ataşată unităţii sanitare, la domiciliul persoanei sau la locaţia declarată de aceasta, în funcţie de evaluarea şi recomandarea medicului curant.

 

Scenariul roșu

 

La finele săptămânii trecute, județul Cluj rată de infecție din țară, raportat la mia de locuitori, după Alba și București. Explicația parțială pentru această incidență ridicată este faptul că zilnic la Cluj au fost înregistrate cele mai multe teste de depistare a infecției din provincie, peste două mii de teste zilnic. Majoritatea orașelor din județ, exceptând Turda și Huedin, funcționează după scenariul roșu, cel mai grav, de răspuns la infecție, cu obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice, închiderea școlilor și mutarea cursurilor online, și închiderea restaurantelor și cafenelor, interzicerea formării de grupuri mai mari de șase persoane în spațiile publice și altele.

 

Crăciunul din acest an ar putea fi UN PERICOL. Nu vom avea vaccin până la primăvară

 

Recepție și apoi dezafectare

 

În luna mai, când situația epidemiologică era cu mult mai puțin tragică decât cea de azi, autorităţile clujene au făcut recepţia spitalului de campanie cu 350 de paturi. Unitatea medicală urma să fie folosită doar în eventualitatea în care va fi nevoie de acest spațiu pentru a face față cazurilor de îmbolnăvire cu COVID-19. După o lună, primarul Emil Boc a anunțat că la Sala Polivalentă BT Arena urmau să fie reluate treptat activitățile sportive obișnuite, începând cu 10 iunie, fără ca vreun pacient să fi călcat vreodată în spitalul de campanie. Echipamentele și mobilierul din unitatea medicală de la Sala Polivalentă au intrat în dotarea ISU Cluj, pentru folosirea lor în cazuri similare.

 

O colaborare suspectă, la București

 

Situația de la Cluj nu este unică în țară. În București, în luna aprilie a fost construit un spital cu donații de la Leroy Merlin și Auchan și a fost inaugurat de către Klaus Iohannus. Pavilionul de 350 de paturi destinat bolnavilor cu forme ușoare de COVID și pentru cei asimptomatici este acum pustiu, în condițiile în care Bucureștiul este în scenariul roșu. Conform unei anchete făcută de Libertatea, pavilionul este gestionat de către rețeaua medicală privată Monza, iar colaborarea nu a fost anunțată public de către Ministerul Sănătății.