Columbiana. A supraviețui fără talent

0

În fața televizorului. Într-adevăr, nu e este despre fotbal, ci despre divertisment. Și nu despre cei ce privesc, ci despre cei care joacă. Amicalul România – Columbia, scor 2-3, a fost cea mai urmărită secvență TV a zilei pe intervalul său. Fără să fie despre supraviețuire, a întrecut “Survivor”. Sau poate că a fost. Tocmai pentru că România vs. Irlanda, 1-1, nu s-a ridicat peste “Românii au talent”. Aici clar a fost despre talent. Iar preferințele s-au împărțit corespunzător.

Dar și partida de pe Metropolitano din Madrid, a fost despre talent. Cel al sud-americanilor, desigur. Totusi, și lupta pentru supraviețuire a contat. A tricolorilor, în mod evident. Sau poate retrăirea nemărturisită a paginii de glorie scrise de Zoe Yadira Saldaña Nazario, în “Columbiana”. Ce-i drept, în anii `90. Când lucrurile mergeau mai bine, tricolorii chiar aveau talent, iar în Columbia cafeaua era mai bună decât skateboarding-ul.

Povestea poveștii
Și faptul că la 3-0 se pregătea povestea poveștii de după meci, merită luat în clacul. Fotbalul vorbit și-ar fi reluat locul bine cuvenit. Dar a fost 3-2 în ultimele minute când columbienii se gândeau deja la programul serii, după întoarcerea la hotel. Iar tricolorii au supraviețuit cu demnitate. Din nou.

Așadar, e despre entertainment, nu despre fotbal. Savoarea anticipată a melodramei poate explica cel mai bine de ce la începutul anului, 25% dintre români au spus că se așteaptă ca tricolorii să joace în semifinale la Euro 2024. Mai ales că înainte de Cupa Mondială din Qatar, doar 16% dintre cei intervievați își declarau pasiunea pentru fotbal.

Un sparring partner decent
Totuși, în Germania, ieșirea norocoasă din grupe poate aduce FRF 6,5 milioane de euro. Calificarea, nu eliminarea. Sigur, dacă naționala va câștiga partidele cu Ucraina, Belgia și Slovacia. Dacă va termina la egalitate cele trei întâlniri, suma se va restrânge la 2,25 de milioane.

Realitate încadrată perfect în atitudinea unui sparring partner de decent, confirmată din plin până acum. Întrucât și cota este importantă. Mai ales cota parte. Pentru că nu despre valoare adăugată este vorba aici. Nicidecum.

România la Euro 2024 va fi un show de succes. Chiar mai savuros decât “Exatlon” în zilele sale de glorie. Turneul final va atrage în mod sigur și mulți columbieni în fața ecranelor. Între pasiunile cărora fotbalul supraviețuiește corect, alături de valul tineresc al skateboarding-ului și mai ales în pofida obstacolelor traiului cotidian.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.