Comisionul de rambursare anticipată pentru unele credite va fi eliminat – Consiliul Concurenţei (VIDEO)

Directiva europeană privind eliminarea comisionului de rambursare anticipată se aplică pentru creditele de consum de până la 75.000 de euro care nu au garanţie imobiliară si trebuie transpusă în practică anul acesta.

„Asta e o ocazie pentru noi, cum e si pentru alte state membre, să se uite la întreaga piaţă bancară. Am vrea să limităm cât mai mult acest comision de rambursare anticipată. Noi spunem că logica directivei se poate aplica şi altor credite cu condiţia să aibă dobînda variabilă. Cu acordul băncilor se poate face. Aici trebuie să existe dialogul între Guvern si vom participa si noi. Suntem gata să discutăm cu Asociaţia Băncilor şi cu autoritatea pentru protectia consumatorului. Ideea nu e foarte agreată, dar putem să ne asezăm la masă şi să avem o discuţie mai aprofundată”, spune preşedintele Consilului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

Amendă de 4 milioane de euro pentru BRD

Bogdan Chiriţoiu spune că investigaţia pe care Consiliul Concurentei o are deschisă privind o posibilă înţelegere între bănci pe nivelul dobânzilor ar putea fi finalizată în cel mai bun caz la sfârşitul lui 2010. Dacă se va dovedi că sunt vinovate băncile ar urma să primească sancţiuni care pot ajunge si până la 10% din cifra de afaceri.

„Noi în cazul acestei investigaţii am avut numai o amendă procedurală, destul de mare pentru că este vorba despre bănci, deciau o cifră de afaceri destul de mare. Este vorba de 4 milioane de euro, amendă primită de BRD pentru o întârziere a unei inspecţii inopinante din partea noastră. Văd că a a fost menţinută de Curtea Constituţională, deci măcar am avut succes pe frontul juridic. Sunt bucuros ca măcar partea cu neconstituţionalitatea am eliminat-o, sper că reuşim să finalizăm măcar cazul asta cu amenda procedurală„, spune Chiriţoiu.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed