Compania românească de inginerie şi tehnologie Simtel Team vizează în acest an venituri consolidate de 394,3 milioane de lei şi un profit net de 35,1 milioane de lei

0

”Simtel Team (BVB: SMTL), companie românească de inginerie şi tehnologie listată pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti, din domeniul energiei regenerabile, vizează în 2024, la nivel consolidat, venituri operaţionale de 394,3 milioane de lei, EBITDA de 49,2 milioane de lei şi un profit net de 35,1 milioane de lei”, anunţă compania.

Bugetul de venituri şi cheltuieli la nivel consolidat pentru anul 2024 include rezultatele preconizate a fi generate de Simtel Team S.A. şi principalele companii în care Simtel Team S.A. deţine participaţii: Simtel Solar S.R.L. din Republica Moldova (100%), ANT Power Energy S.R.L (51%), Agora Robotics S.R.L (51%), Custom Soft Solutions S.R.L (39%), GES Furnizare S.R.L (62%), Pleşoiu Solar S.R.L (99%) şi Oasis Green Energy 3 S.R.L. (100%).

„Bugetul de venituri şi cheltuieli pe care îl propunem pentru anul acesta este unul prudent şi ţine cont de toate posibilele evoluţii macroeconomice, dar şi la nivel de industrie. Cu toate acestea, în contextul dezvoltărilor dinamice şi a provocărilor în continuă schimbare ale sectorului energetic, preconizăm că 2024 va fi un an de creştere consistentă pentru Simtel. Astfel, în 2024, ne propunem să depăşim semnificativ capacitatea totală instalată în 2023, de 86 MWp, datorită centralelor electrice fotovoltaice pe care le vom construi pentru clienţi, dar şi pe fondul contribuţiei pe care o vor aduce parcurile noastre fotovoltaice. Potenţialul de creştere în domeniul energiei regenerabile rămâne în continuare la un nivel ridicat având în vedere necesitatea companiilor din toate industriile din România de a efectua tranziţia la energia verde. Totodată, în România există o serie de iniţiative guvernamentale care sprijină astfel de investiţii, precum Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), proiectele din cadrul Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), Fondul de Modernizare şi Electric Up 2. Luând în considerare aceste aspecte, în 2024 ne dorim să valorificăm toate oportunităţile existente în vederea continuării dezvoltării grupului şi consolidării poziţiei de lider de piaţă în acest domeniu”, a declarat Mihai Tudor, CEO şi membru executiv al Consiliului de Administraţie al Simtel Team. 

În 2024, zona de instalare soluţii la cheie de centrale fotovoltaice pentru clienţii companiei, precum şi cea de producţie şi furnizare de energie rămân în centrul strategiei Simtel, dar în paralel compania urmăreşte continuarea diversificării surselor de venit prin oferirea de soluţii inovatoare de stocare a energiei, dezvoltarea reţelelor de staţii de încărcare pentru maşini electrice, implementarea soluţiilor de măsură şi control de tip Virtual Power Plant (VPP), precum şi lansarea unei linii de roboţi autonomi pentru curăţenie industrială.

În ceea ce priveşte producţia de energie electrică, în 2024, Simtel mizează pe potenţialul parcurilor fotovoltaice proprii pe care compania le dezvoltă şi operează, în special pentru că o parte dintre acestea sunt deja la stadiul gata de construcţie şi urmează să intre în etapa de implementare. Compania deţine în prezent şase de astfel de parcuri aflate în diverse stadii de implementare – în Pleşoiu, unde a fost finalizată prima fază a proiectului în august 2023, Anina, Ianca, Giurgiu, Mangalia şi Salonta. La momentul finalizării lucrărilor pentru toate proiectele, acestea vor avea o putere instalată totală de aproximativ 75 MWp DC şi vor genera anual o producţie de circa 100 GWh.

Totodată, pentru parcul fotovoltaic de la Giurgiu, compania a anunţat în data de 25 martie 2024 obţinerea unei finanţări nerambursabile în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), în valoare de aproximativ 60,6 milioane de lei (fără TVA) pentru construirea centralei electrice fotovoltaice în cadrul acestui parc.

 Centrala electrică fotovoltaică de la Giurgiu va avea o capacitate instalată planificată de 52 MWp DC (putere maximă la nivelul panourilor). Terenul pe care va fi construită centrala este deţinut de companie, proiectul având obţinute deja toate autorizaţiile necesare pentru a demara implementarea – documentaţia tehnică, Avizul Tehnic de Racordare, autorizaţia de construire. Compania estimează că proiectul va fi finalizat în T4 2024 – T1 2025.

În ceea ce priveşte furnizarea de energie electrică, compania se aşteaptă ca prin intermediul GES Furnizare SRL (GES), entitate în care deţine o participaţie de 62%, să continue să atragă din ce în ce mai mulţi clienţi. GES a reuşit ca într-o perioadă foarte scurtă de la momentul obţinerii licenţei din partea ANRE, în ianuarie 2024, să semneze deja trei contracte pentru furnizarea de energie electrică pe o perioadă standard de 12 luni cu clienţi din domenii diverse, precum producţia de mase plastice, retail şi operarea de spaţii logistice.

În ultimii patru ani, Simtel Team a proiectat şi pus în funcţiune numeroase centrale electrice fotovoltaice pentru clienţi din diverse industrii. Parcurile fotovoltaice pentru care Simtel furnizează servicii de Operare, Mentenanţă şi Service însumează peste 284 MWp instalaţi şi produc anual 352.000 de MWh, corespondentul consumului a 106.000 de locuinţe într-un an, reducând cu 217.000 de tone pe an emisiile de gaze cu efect de seră, ajutând astfel la protejarea mediului înconjurător şi având un impact pozitiv asupra sănătăţii şi a calităţii vieţii comunităţilor, în special în zonele urbane dens populate.

Simtel Team este listată pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti din data de 1 iulie 2021, având, în prezent, o capitalizare de piaţă de aproximativ 474 milioane de lei.

Simtel Team este o companie românească, fondată în 2010 de trei antreprenori români – Iulian Nedea, Sergiu Bazarciuc şi Radu Vilău. Compania este listată pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti sub simbolul bursier SMTL şi operează în 3 domenii de activitate – integrator de soluţii în domeniul telecomunicaţiilor, energie regenerabilă şi automatizări industriale. Compania a livrat cu succes proiecte în fiecare dintre aceste domenii clienţilor aflaţi atât în România, cât şi în străinătate.