Conducerea Volkswagen se reuneşte luni pentru a discuta dacă listarea mărcii de maşini sport Porsche

De asemenea, va fi luată o decizie dacă Volkswagen va aproba vânzarea a 25% plus o acţiune din acţiunile ordinare ale Porsche AG către Porsche SE, aşa cum se prevede într-un acord-cadru al celor două părţi, convenit în februarie.

Acest lucru le-ar oferi familiilor Porsche şi Piech, care controlează Porsche SE, o participaţie minoritare de blocare , un pas care le-ar spori impulsul pentru un control mai mare asupra producătorului de automobile care a fost fondat de strămoşul lor, Ferdinand Porsche, în 1931.

Porsche SE, care deţine 31,4% din Volkswagen şi 53,3% din drepturile de vot, a confirmat întâlnirea de luni, într-o declaraţie separată, adăugând că lansarea listării este încă supusă evoluţiilor pieţei şi discuţiilor ulterioare ale consiliului de administraţie.

Conform acordului-cadru încheiat în februarie, 25% din acţiunile preferenţiale vor fi vândute pe piaţa liberă, fiind echivalente cu doar 12,5% din capitalul total al Porsche.

Chiar şi aşa, compania ar putea strânge până la 10,6 miliarde de euro (10,55 miliarde de dolari), dacă evaluarea mărcii va ajunge la nivelul superior al estimărilor investitorilor, de aproximativ 85 de miliarde de euro, conform calculelor Reuters.

Acest lucru ar face  ca listarea să fie una dintre cele mai mari din istoria Germaniei şi cea mai mare din Europa, de la cea a Enel SpA în 1999, potrivit datelor Refinitiv.

Acţiunile ordinare, care ar fi deţinute exclusiv de Volkswagen şi Porsche SE, nu ar fi listate public.

Unii investitori au pus la îndoială momentul debutului pe bursă, care ar testa atractivitatea celui mai mare producător de automobile din Europa într-un moment în care evaluările companiilor de top s-au micşorat pe fondul instabilităţii războiului şi al costurilor record ale energiei.

”Devine din ce în ce mai clar că familiile de acţionari îşi pun interesele pe primul loc”, a declarat Henrik Schmidt, expert în guvernanţă la DWS, investitor în Volkswagen.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed