Creșteri simbolice de profit pe 2011 la SIF-uri. Active în scădere

Activele nete ale societăţilor menţionate au fost erodate atât de deprecierea participaţiilor din portofolii, dar şi de vânzările de nevoie, făcute sub presiunea cererilor de dividende venite din partea investitorilor instituţionali.

Astfel, SIF Banat Crişana (simbol bursier SIF1) are active cu peste 64 de milioane de lei mai mici, în scădere cu  4,7% până la 1,297 miliarde de lei. Averea SIF Oltenia (SIF5) a scăzut cu 140 milioane de lei (-9%) până la 1,417 miliarde de lei.

Scăderile sunt mai mici decât cele ale indicilor Bursei de Valori Bucureşti (BVB), aşa cum se şi cuvine unor active administrate de profesionişti. Indicele BET C, al tuturor companiilor listate la BVB, cu excepţia SIF-urilor, a scăzut anul trecut cu 15,7%, iar indicele BET XT, al celor mai importante 25 de acţiuni, inclusiv SIF-urile, cu 13,8%.

SIF-urile sunt printre cele mai sancţionate acţiuni de pe piaţă de comportamentul de criză al investitorilor, care le şi consideră cele mai vulnerabile la criză, pentru că au ele însele plasamente la burse. De aceea, capitalizările (valoarea de piaţă = preţul unei acţiuni x numărul total de actiuni) suferă discounturi foarte mari faâă de valoarea activelor.

 

 

Capitalizarea SIF Banat Crişana este cu 60% mai mică decât valoarea portofoliului său, iar cea a SIF Oltenia cu 53%. Mai multe detalii în rapoartele ataşate la articol.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed