Creste piata masinilor noi

În contextul unei piețe auto care își revine, după aproape 6 ani de recesiune, vânzările de mașini auto rulate sunt în scădere, iar nivelul reinmatriculărilor este similar cu cel de anul trecut. O analiză Autovit.ro arată cum a evoluat piața în ultimii ani și care sunt așteptările pentru viitor.

 

„S-a observat o crestere semnificativa a inmatricularilor incepand cu iunie, iar iulie a fost cea mai buna luna, desi in multi ani aceasta luna era printre cele mai slabe pentru vanzarile auto. Desi procentul de crestere a pietei masinilor noi este printre cele mai mari din UE, la volume nu stam bine, fiindca Romania nu contribuie decat cu 0,5% la totalul pietei din UE. In plus, piata romaneasca a crescut cu 10.500 de unitati in noua luni, in timp ce (spre exemplu) in Marea Britanie cresterea e de circa 150.000 de unitati, desi avansul procentual este mult mai mic decat in cazul Romaniei.

 

Inmatricularile de masini second-hand din import reprezinta categoria cu cele mai multe variatii in ultimii sase ani, influentata si de numeroasele schimbari ale taxei auto care fie descurajau, fie incurajau aducerea unor masini second-hand din afara tarii. Intre 2010 si 2013 au intrat 700.000 de masini in parcul auto national, vechimea medie fiind zece ani. Inmatricularile de masini second-hand din import sunt la un nivel putin mai mic decat anul trecut (-4%), insa merita remarcat ca in trimestrul trecut au fost singurele luni in care s-a depasit pragul de 20.000 unitati/lunar. Ramane foarte mare raportul dintre masinile noi si cele second-hand: 1 la 3 la inmatriculari.

 

La reinmatriculari, adica la tranzactii pe plan intern cu masini second-hand, efectele timbrului de mediu introdus in martie 2013 s-au vazut clar fiindca in 2010-2012 era ceva normal ca numarul lunar sa treaca de 20.000 unitati tranzactionate, in timp ce in 2013 si 2014 doar doua luni l-au depasit. La noua luni reinmatricularile au crescut cu 6%, iar iulie a fost luna cu cele mai mari cifre. Tranzactiile cu masini second-hand pe plan intern reprezinta o categorie relativ stabila, variatiile fiind mici in intervalul 16-20.000 unitati/lunar”, se arată în analiza celor de la Autovit.

 

TOP 5 vânzări auto noi, potrivit D.R.P.C.I.V.:

1. Dacia – 31,7%

2. Skoda – 9,6%

3. Volkswagen – 9,4%

4. Ford – 8,4%

5. Renault – 5,7%

TOP 5 vânzări mașini rulate:

1. Volkswagen – 20%

2. Opel – 13%

3. Dacia – 10%

4. Ford – 9%

5. BMW – 6%

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed