Cristian Diaconescu: Nimeni nu trebuie să se teamă când România caută alternative de resurse energetice

Ministrul de externe Cristian Diaconescu a participat marţi la un forum al oamenilor de afaceri italieni alături de şeful diplomaţiei italiene, Franco Frattini. Ministrul român a sugerat un interes al României faţă de alternativele privind diversificarea resurselor energetice, în contextul în care Italia este una dintre ţările beneficiare de pe urma proiectului concurent al Nabucco, South Stream.

„Din punct de vedere energetic cuvântul ‘alternativă’ are numai un conţinut economic din perspectiva României, nu şi un conţinut strategic sau de altă natură. Deci nimeni nu trebuie să se teamă atunci când România îşi caută alterantive de resurse energetice. Este natural, este normal şi, din această perspectivă, orice variantă care poate fi explorată în viitor, poate fi o bună idee şi un bun proiect”, a declarat Diaconescu.

Diaconescu a evidenţiat că pentru realizarea Nabucco mai trebuie depuse eforturi. „Proiectul Nabucco rămâne în continuare o prioritate. Luni se va semna acordul interguvernamental la Ankara privind finanţarea proiectului Nabucco, numai că este un proiect faţă de care va trebui să depunem în continuare foarte mari eforturi pentru a fi pus în aplicare, e vorba de de ţările furnizoare, de crearea unui consorţiu bancar pentru a finanţa un proiect de anvergură”, a explicat ministrul român.

„Sigur, sunt şi alte proiecte energetice alternative în acest moment în Europa. Toate statele europene, inclusiv România şi Italia, explorează toate posibilităţile din această perspectivă şi cred că, pe acest palier, în continuare, cooperarea între România şi Italia va avea rezultate foarte bune”, a declarat ministrul Cristian Diaconescu.

Totuşi, ministrul a arătat că principalele proiecte ale României vizează interconectarea cu Ungaria şi Bulgaria şi Nabucco. „În aceste momente, discutăm, în planul Uniunii Europene, de constituirea unui fond de aproximativ cinci miliarde de euro pentru proiecte în domeniul energiei. (…). Din această perspectivă, România are în discuţie în acest moment trei proiecte: două de interconectivitate între România-Ungaria şi România-Bulgaria, şi un alt proiect ceva mai mare,este vorba de Nabucco”, a detaliat şeful MAE.

„Sigur,va trebui să discutăm şi despre energia alternativă. În acest moment în Europa, proiectele de energie alternativă dobândesc, sub aspectul dialogului intern, o amploare foarte serioasă. Este păcat că în România nu avem simţ în aborda astfel de idei, dar sper că acest lucru apărea mult mai rapid, deoarece atât capacităţile de finanţare ale UE, cât şi atenţia decizională a UE sunt concentrate pe acest domeniu”, a adăugar ministrul român de externe.

South Stream va trece pe sub Marea Neagră, legând Rusia de Bulgaria, unde se va împărţi într-o aripă Nord-Vest spre Austria şi una sudică, spre Grecia şi Italia. Proiectul este în concurenţă cu Nabucco, un proiect de gazoduct european care va lega Marea Caspică de Austria, tranzitând Turcia, pentru a reduce dependenţa Europei de gazul rusesc. Conducta Nabucco va porni din Turcia, trecând prin Bulgaria, România şi Ungaria, şi va ajunge până în apropiere de Baumgarten  – având o lungime totală de 3.300 km.

Potrivit planurilor iniţiale ale consorţiului Nabucco, gazoductul ar urma să aibă ca ţări furnizoare, într-o primă fază, Azerbaidjan, Turkmenistan şi Kazahstan, ca mai târziu să fie luate în considerare şi Iran sau Irak, pentru o capacitate de 31 de miliarde de metri cubi.

Construcţia Nabucco este programată să înceapă la sfârşitul lui 2010 şi ar trebui să se încheie în 2013, iar costurile preconizate au crescut de la 7,3 miliarde la 12 miliarde de dolari.

Din consorţiul Nabucco fac parte, cu câte o parte egală de 16,67%, OMV (Austria), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria), Transgaz (România), Botaş (Turcia) şi RWE (Germania). Azerbaidjan, Georgia, Turcia şi Egipt au semnat în luna mai un acord privind grăbirea construcţiei de conducte din zonă, inclusiv Nabucco, iar UE este dispusă să aloce acestui proiect 200 de milioane de euro.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed