Criza alimentară în 2010, fără subvenţii şi cu mai puţin grâu

0

După producţia mai mică de grâu din acest an, din cauza secetei, există şi agricultori care sunt convinşi că în 2010 se va mări cererea, mai ales că 2009 a fost un an secetos, iar unii s-au gândit chiar să mărească suprafeţele.

Un astfel de exemplu este Adrian Porumboiu, patronul Racova Com Agro Pan, unul dintre cei mai mari agricultori din România, care a însămânţat în toamnă circa 40.000 de hectare de grâu şi rapiţă, comparativ cu 29.000 hectare în toamna trecută. “Am pus mai mult grâu acum, am o premoniţie că anul viitor preţul la grâu va fi mai bun, deoarece s-a semănat mai puţin în toamnă”, a declarat, pentru Business Standard, Adrian Porumboiu. Grupul a avut în acest an o producţie de 100.000 de tone de grâu, mai mică faţă de cea din 2008, când s-a ridicat la circa 150.000 de tone, din cauza secetei, pierderile provocate de aceasta reprezentând până la 42% din producţie. Pentru că Ministerul Agriculturii nu a declarat judeţul Vaslui zonă calamitată, Porumboiu a dat statul în judecată.

Grâu mai scump din 2010

Un alt mare agricultor Ştefan Poienaru, patronul Agrofam Feteşti, unul dintre cei mai mari cultivatori de cereale din sudul ţării, cu o suprafaţă de circa 17.000 de hectare, spune că el a păstrat aceeaşi suprafaţă cu grâu, respectiv 6.000 ha, însă recunoaşte că la nivel de piaţă, din informaţiile pe care le are, este vorba de o scădere a suprafeţelor. “Preţul va creşte anul viitor, deoarece în toamnă s-a semănat mai puţin cu aproximativ 300-400.000 ha. După vremea bună, eu sper să am producţie mare anul viitor şi să-mi recuperez pierderile din 2009”, a declarat Poienaru.

Fără subvenţii de anul viitor

La rândul său, Viorel Matei, preşedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli, spune că există un deficit de aproximativ 300.000 hectare de grâu, din cele 2,1 milioane de hectare programate de Ministerul Agriculturii, fiind semănate doar 1,83 mil. ha de grâu.

Diferenţa se va vedea în primăvara lui 2010, când se constata ce lucrări s-au făcut. Mulţi locuitori de la sate au declarat că vor să pună grâu pentru a lua subvenţia pe suprafaţă, dar nu au mai făcut lucrările. “S-ar putea să avem o criză alimentară, în condiţiile în care din 2010 nu vor mai fi subvenţii. Producţia din 2009 a fost oricum mai mică, pe fondul secetei, au fost cele mai mici preţuri la cereale din ultimii ani”, a precizat Matei. Costurile pentru înfiinţarea unui hectar de cereale se ridică la circa 2.500 de lei, în condiţiile în care preţul pe kilogramul de grâu este de circa 0,45 lei. Pentru anul viitor este estimată o majorare a acestuia de circa 20%, potrivit datelor din piaţă. Producţia de grâu din acest an s-a ridicat la aproximativ cinci milioane de tone, iar în toamna acestui an au fost însămânţate circa 1,93 milioane de hectare de grâu şi secară, potrivit Ministerului Agriculturii.

Viorel Matei spune că atâta vreme cât în România nu există o lege a creditului de investiţii, iar de anul viitor creditul de producţie încetează, este greu să faci agricultură în România. În acelaşi timp, subvenţiile pe suprafaţă sunt mult mai mici decât în alte ţări europene, iar dobânzile la credite sunt de câteva ori mai ridicate decât în străinătate.

Cu o suprafaţă totală de 14,7 milioane hectare de teren agricol, dintre care doar 9,4 milioane hectare reprezintă terenuri arabile, România este pe locul al doilea, după Polonia, în cadrul ţărilor central şi est-europene şi pe locul al şaptelea în UE27.