Cu cât ar rămâne în mână românii după creșterea salariului minim de la 1 iulie 2024


Salariul minim pe economie urmează să fie majorat la 3700 de lei începând cu 1 iulie, ceea ce va conduce la o creștere a veniturilor disponibile pentru români la sfârșitul fiecărei luni.

Guvernul României se află într-o etapă crucială referitoare la ajustarea salariilor și pensiilor.

În prezent, Guvernul propune o măsură menită să beneficieze angajații din România.

În primul rând, guvernanții propun o creștere a salariului minim pe economie la 3700 de lei începând cu 1 iulie 2024. Aceasta va rezulta într-un salariu minim net crescut cu 138 de lei, aducând în mână un total de 2217 lei pentru angajați.

Cu toate acestea, reprezentanții mediului de afaceri exprimă rezerve cu privire la o creștere atât de semnificativă, preferând o majorare mai modestă, până la 3500 de lei, începând cu 1 septembrie 2024. Această alternativă ar conduce la o creștere de doar 28 de lei la salariul net, rezultând într-un total de 2107 lei pentru angajații cu salariul minim.

Marius Budăi a detaliat într-un interviu exclusiv pentru Antena 3 CNN semnificația acestei majorări.

„Este, practic, implementarea salariului minim european în România. Aceste sume au fost planificate încă din anul trecut. Decizia nu este una luată peste noapte, ci este un principiu susținut de Marcel Ciolacu, care propune ca de la 1 ianuarie 2025 nimeni să nu primească un salariu sub 500 de euro net.

Toate aceste aspecte trebuie analizate într-un context mai amplu. Directiva este deja aprobată, iar acum trebuie transpusă în legislație. Principiile sunt foarte clare. Ideea de bază este de a menține un echilibru, dar în același timp de a asigura o viață decentă pentru oameni”, a declarat Marius Budăi la Antena 3 CNN.

„Am discutat anul trecut că începând cu 1 iulie 2024 salariul minim va fi de 3700 de lei, dar există și această direcție propusă de Marcel Ciolacu pentru ca începând cu 1 ianuarie 2025 să nu mai existe salarii sub 500 de euro”, a adăugat fostul ministru.

Mircea Coșea, profesor de economie, a explicat într-un interviu exclusiv pentru Antena 3 CNN motivele întârzierii în implementarea acestor măsuri care ar putea fi de ajutor real pentru cetățeni.

„Întârzierea vine din considerentele efectelor semnificative și adesea adverse pe care aceste măsuri le pot avea. Creșterea salariului minim reprezintă una dintre cele mai sensibile și delicate chestiuni în politica economică, deoarece nu este legată de productivitate. Salariul minim este mai degrabă o problemă socială, fiind destinat să asigure un nivel minim de trai pentru activități care nu necesită calificare sau pregătire specializată.

Creșterea propusă, deși necesară dată fiind poziția României cu cele mai mici salarii minime din Europa, exercită o presiune considerabilă asupra angajatorilor. Aceștia sunt responsabili de plata salariilor, iar în condițiile în care economia nu se dezvoltă corespunzător, această presiune poate deveni problematică, mai ales în contextul creșterii impozitelor și taxelor impuse de Ordonanța Trenulețul.

Așadar, deși în principiu este o măsură benefică, trebuie abordată cu atenție și calculată în detaliu, pentru a evita atât situațiile dificile pentru întreprinzători, cât și deteriorarea competitivității economice a României, precum și scăderea investițiilor străine”, a explicat profesorul Mircea Coșea la Antena 3 CNN.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri