Cum arată acum marea investiție Romgaz de la Iernut

Construcțiile civile și industriale la viitoarea centrală electrică de la Iernut, a Romgaz, sunt realizate în proporție de 74%, iar în ceea ce privește partea tehnică și electrică sunt undeva la 60%, a declarat Adrian Volintiru, directorul general Romgaz, Adrian Volintiru. ”Anul viitor, se va finaliza negreșit (unitatea de 430 MW, n.r.)”, Ministrul Energiei, Anton Anton, a spus de altfel că estimarea este luna februarie 2020.

Până atunci, centrala actuală de la Iernut va ieși ușor-ușor din funcțiune. ”În momentul acesta, centrala merge cu 400 MW, cu trei grupuri, unul de 200 și două de câte o sută. Undeva, pe la mijlocul anului 2019, din cauza necesităților de interconectare cu centrala nouă, va ieși din funcțiune grupul 5, de 200 MW. Și atunci vor rămâne grupurile 1 și 4, de 200 MW în total”, a spus Volintiru. 

Noua centrală termoelectrică a Romgaz de la Iernut va funcţiona cel puţin 30 de ani pe pieţele energetice din Români.  Conducerea Romgaz a precizat atunci că, în anul 2016, SNGN a desfăşurat o procedură de atribuire prin licitaţie deschisă în urma căreia a încheiat cu ofertantul câştigător, asocierea formată din Duro Felguera Spania şi Romelectro România, un contract de lucrări ce are ca obiectiv realizarea „la cheie a proiectului de dezvoltare şi modernizarea termocentralei Iernut, respectiv proiectarea, livrarea echipamentelor, execuţia lucrărilor necesare şi punerea în funcţiune.

General Electric a câştigat licitaţia organizată de consorţiul Duro Felguera (DF Energy) – Romelectro pentru furnizarea tehnologiei de bază a noii centrale termoelectrice cu ciclu combinat gaze / abur.

Valoarea investiţiei este de circa 269 milioane de euro, fără TVA; 75% din bani provin din fondul Romgaz iar 25% reprezintă finanţare nerambursabilă din Planul Naţional de Investiţii. 

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed