Ce trebuie să faci ca să câştigi 1.000 de euro după absolvirea facultăţii

Cine câştigă în criză 1.000 după ce termină facultatea?

Doar specialiştii din IT(n.r. specialiştii de top), a spus pentru MONEY.ro George Butunoiu, managing partner al firmei George Butunoiu Executive Search .
“Orice proaspăt absolvent, de la orice facultate, care lucrează de 2 ani sau mai mult în software poate câştiga uşor 1.000 de euro”, explică George Butunoiu.
Nu sunt relevante nici studiile şi, implicit, nici dacă a absolvit o facultate din plan local sau din Europa ori America. Ce contează însă este nivelul de expertiză pe nişa în care activează.
“Fiind vorba doar de software, diploma nu are absolut nicio relevanţă”, spune George Butunoiu.

Cât câştigă omologul unui young professional (specialist debutant) român în Europa?

“Cel puţin dublu. Dacă ne referim la medicii la început de carieră, atunci în ţările din Vest, salariile lor sunt triple”, a spus pentru MONEY.ro Mihaela Scarlat, executive researcher la Advice Human Resources.
George Butunoiu spune că omologul unui specialist debutant român “de 1.000 de euro” câştigă în medie 1.500 de euro, dacă optează să lucreze în Europa.

Notarii au fost cel mai puţin afectaţi de criză.

“Veniturile avocaţilor şi notarilor nu au fost afectate pentru că numărul clienţilor care le solicitau serviciile a fost în creştere în această perioadă”, susţine Mihaela Scarlat.

Un specialist câştigă cu până la 30% mai puţin în 2010, faţă de 2008.

Mingea e în terenul angajatorilor. Numărul de candidaţi eligibili chiar şi pentru o poziţie de top, foarte specializată, dintr-o companie a urcat sistematic în ultimii 2 ani, astfel încât firmele şi-au permis să recurgă la măsuri radicale pentru a-şi ţine costurile sub control, cu riscul asumat de a pierde angajaţi. Criza a demonstrat că nimeni nu e de neînlocuit. Dacă nu îşi asumă regulile jocului. Capitalist.

“Câştigurile erau mai mari cu 10-30% dacă vorbim la partea fixă şi de 50-70% mai mari dacă ne referim la partea variabilă, în 2008 comparativ cu 2009”, mai spune Mihaela Scarlat.

Specializările care aduc cele mai mari venituri? ACCA pentru specialiştii din audit!

Pentru un angajat care activează în domeniul auditului, specializările necesare pentru a ajunge audit manager sau CFO aduc cele mai mari venituri, explică Mihaela Scarlat.
“Vorbim de cursurile de ACCA, care de regula au o durată de 1-3 ani. Există tendinţa ca aceste cursuri să fie începute încă din primii ani de activitate. În acest caz, salariul creşte odată cu înaintarea în funcţie. Salariile unui audit manager dintr-o companie cunoscută de consultanţă pot ajunge şi până la 5.000 de euro iar salariile unui CFO sunt în jur de 2.500-3.500 de euro, în funcţie de domeniul de activitate şi de mărimea companiei”, mai spune ea.

Traseul unui young professional

“Dacă vorbim de persoanele pe care eu le recrutez, acestea îşi vor începe cariera în România într-o subsidiară a unei companii multinaţionale. Vor avansa în carieră, până vor putea ocupa o poziţie regională în Europa Centrală şi de Vest în cadrul aceleaşi companii multinaţionale. Odată ajunsi la acest nivel, pot ocupa funcţii de conducere în ţara unde este headquarterul (n.r. sediul) companiei”, explică Mihaela Scarlat.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed