Charles sau Carol? Un profesor universitar spune cum este corect

Cum ar trebui numit în limba română noul Rege al Marii Britanii? Profesorul universitar ieşean Codrin Liviu Cuţitaru a oferit un răspuns pe pagina personală de Facebook.

“Văd ca se face mult caz (pe forumuri și prin televiziuni) de cum ar trebui numit, în limba română, noul rege al Regatului Unit – Charles al III-lea sau Carol al III-lea. E adevărat că o veche cutumă istorică a convertit numele regal Charles – nu doar în cultura noastră, ci și în alte spații europene – în Carol.

Cum ar trebui numit noul Rege al Marii Britanii? Charles sau Carol?

Se poate păstra, desigur, tradiția. Totuși, pe de altă parte, să acceptăm faptul că nu sunt nici „cutumele istorice” izvorul tuturor înțelepciunilor! Mai pot fi și ele actualizate, modernizate. În limba engleză, cele două nume, Charles și Carol, există autonom. Ultimul e deopotrivă masculin și feminin (cu o înclinație către… feminitate – reprezintă, mai precis, prescurtarea de la Caroline). Ca atare, pe filieră strict lingvistică, cred că ar fi mai corect să ramânem la Charles al III-lea. Asta dacă noul rege nu ne face tuturor surpriza să-și aleagă un alt nume regal din lunga listă pe care o are la dispoziție…”, a scris filologul ieşean.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri