Cum poți salva viitorul familiei tale cu 10 euro pe lună? Învățâmintele unui cutremur precum cel din Turcia

România și Turcia sunt singurele țări din Europa care au un sistem de asigurări obligatorii de calamitate bazat pe existența unui Pool de Asigurare. Cutremurul devastator din Turcia ne amintește cât de vulnerabili suntem, chiar și atunci când ne numărăm printre cei norocoși care scapă cu viață și nevătămați, scrie Studii Financiare.

Peste 10.000 de victime într-un scenariu optimist, peste 20.000 într-o proiecție moderată și între 50.000 și 100.000, în cel mai prost scenariu posibil. Așa arată dezastrul provocat de cutremurele repetate din Turcia, rezumat în cifrele seci ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și Institutului american de geofizică USGS. Dincolo de aceste aspecte tragice, există încă o parte foarte serioasă. Este vorba despre felul în care decurge viața celor mai mulți, adică cei care au supraviețuit nevătămați, dar și-au pierdut locuințele ori au suferit pagube majore. Pentru aceștia din urmă există o soluție care, în România, presupune costuri suportabile.

Alături de Turcia, România este singura țară din zona europeană unde asigurarea de calamitate (inclusiv cutremur) este obligatorie și este emisă de un Pool de Asigurare dedicat. Spre deosebire de Turcia, însă, unde una din două clădiri este asigurată la calamitate ca rezultat al introducerii obligativității, în România abia dacaă se asigură două din zece locuințe.

Mai grav, statistica asigurărilor de locuință pe zone arată că regiuni expuse semnificativ la cutremur, în principal Moldova, au un grad foarte redus de asigurare și, că gradul de cuprindere în asigurare (circa 20%) este dat mai degrabă de o parte a orașelor mari, în principal București și cele din Ardeal, media pe restul țării fiind undeva între 10 și 15%. Este, de altfel, cel mai mic grad de asigurare din Europa, în condițiile în care, un studiu EIPOA relevă că media UE este undeva la 63% locuințe asigurate.

Altfel spus, suntem total expuși la pierderi financiare masive, în caz de dezastru. Mult mai expusși de Turcia, unde pierderile din evenimentele recente sunt evaluate la circa 20 de miliarde de dolari, la prima vedere.

Articolul integral pe Studii Financiare.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed