Cum să reduci pierderile pe bursă: 3 sfaturi practice

0

Datorită oportunităților vaste de creștere, piața bursieră atrage un număr mare de investitori. Totuși, dacă plănuiești să investești sau deja ai făcut-o, este important să ții cont că, odată cu oportunitățile de câștig, apar și riscurile de pierdere.

Iată ce poți face pentru a le reduce:

1.   Adoptă o strategie flexibilă de investiții

Piețele financiare sunt supuse unor schimbări frecvente și imprevizibile, motiv pentru care adoptarea unei strategii flexibile de investiții ți-ar permite să te adaptezi rapid la modificări, prin ajustarea portofoliului în consecință. De asemenea, o strategie flexibilă nu te ajută doar să eviți pierderile, ci și să explorezi oportunități de creștere. Poți să profiți de mișcările favorabile ale pieței și să ajustezi portofoliul, pentru a obține randamente mai bune.

O bună metodă prin care poți implementa o astfel de strategie este de a-ți monitoriza constant investițiile și de a-ți diversifica portofoliul. Această diversificare poate include investiții în mai multe tipuri de instrumente financiare, cu grad diferit de risc, precum acțiunile, obligațiunile, fondurile mutuale, ETF-urile, mărfurile etc.

Un alt concept important, care nu trebuie să lipsească atunci când vorbim despre minimizarea pierderilor pe bursă, este managementul riscului. Acesta include mai multe elemente care, luate în considerare, îți vor permite să-ți limitezi pierderile la un nivel mai ușor de controlat.

2.   Folosește ordinele stop-loss

Și ordinele stop-loss sunt instrumente esențiale pentru reducerea pierderilor pe bursă. Acestea sunt, de fapt, niște instrucțiuni automate, pe care le poți seta pentru a minimiza pierderile, atunci când prețurile anumitor instrumente financiare evoluează împotriva ta.

Pentru a folosi un ordin stop-loss, este nevoie să stabilești un nivel de preț de stop pentru un activ. Acesta ar trebui să fie sub prețul actual al activului, astfel încât, atunci când acesta atinge acest nivel, se declanșează o comandă de vânzare. Nu uita să iei în considerare volatilitatea activului respectiv și intervalul obișnuit de prețuri, atunci când stabilești nivelul de stop-loss. În timp ce un nivel prea strâns ar putea duce la declanșarea stop-loss-ului în mod frecvent, din cauza fluctuațiilor zilnice, un nivel prea larg te-ar putea expune la pierderi semnificative.

De asemenea, amintește-ți că este important să urmărești schimbările care apar în condițiile pieței și în evoluția prețului activului, pentru a actualiza periodic nivelul de stop-loss.

3.   Învață să îți gestionezi emoțiile

În special atunci când ești un investitor la început de drum, emoțiile precum frica de pierdere sau panica te pot determina să iei decizii impulsive, care nu sunt întotdeauna cele mai potrivite pentru portofoliul tău. Prin gestionarea lor, poți evita să vinzi în panică și să rămâi concentrat pe obiectivele tale de investiții pe termen lung.

O metodă eficientă pentru gestionarea emoțiilor este chiar folosirea ordinelor stop-loss menționate mai sus, însă există și alte tehnici pe care le poți utiliza. Iată câteva dintre cele mai eficiente:

  • Stabilește-ți anumite obiective financiare și ține cont de ele, înainte de a lua decizii. Un obiectiv stabil te poate ajuta să rămâi concentrat și să nu te lași influențat de emoții, în momentele de volatilitate a pieței.        
  • Stabilește anumite intervale de timp pentru documentare și evită să urmărești în exces știrile și articolele financiare. Acestea îți pot amplifica anxietatea, iar uneori, informațiile prezentate nu reflectă realitatea. De aceea, este important să te asiguri că te informezi doar din surse sigure.
  • Folosește-te de anumite metode de relaxare, precum practicarea controlului conștient al respirației, pentru a-ți păstra calmul în situațiile tensionate.

Concluzionând, cele 3 practici prezentate în acest articol te pot ajuta să-ți diminuezi pierderile, atunci când vorbim despre investițiile efectuate pe bursă, însă este important să ții cont că nu există nicio soluție care să te ajute să elimini complet riscurile. De aceea, este important să rămâi disciplinat și să îți menții obiectivele financiare în minte, chiar și în fața volatilității pieței. Cu o abordare atentă și bine planificată, pe baza unor informații concrete, ai șanse mari de a obține randamentul dorit.

Sursă foto: Shutterstock