Cum vor scădea veniturile celor plătiţi pe PFA

“Am un birou de contabilitate şi expertiză contabilă… să înţeleg că voi plăti de acum contribuţii sociale de două ori?”, “Sunt medic, am drept de liberă practică şi aveam contracte de PFA cu mai multe clinici… începând de-acum acestea vor dispărea?” Cam aşa arată mesajele celor nelămuriţi de noul statut fiscal al PFA-urilor.

Dacă până la 1 iulie, veniturile obţinute din PFA-uri erau impozitate cu 16% cotă unică, plus contribuţiile de asigurări sociale de sănătate (CASS), în valoare de 5,5%, de-acum înainte, pe lângă impozitul de 16%, valoarea contribuţiilor sociale datorate va fi de 16,5% (CAS, plus CASS, plus şomaj), plafonată însă la 5 salarii medii brute pe economie.

Neclaritatea principală a fiscaliştilor este următoarea: vor plăti aceste contribuţii sociale doar acele PFA-uri considerate ca activitate dependentă, adică de natură salarială? Sau vor fi obligate la plată şi cei care au în mod real o activitate independentă? În ambele cazuri, apar serioase probleme de aplicare şi de interpretare.

„Este absurd să se aplice la cei cu activitate independentă. Ce faci dacă eşti expert contabil sau avocat şi ai 30 de clienţi? Îl pui pe fiecare dintre aceştia să-ţi reţină la fiecare factură contribuţiile sociale pe care le datorezi tu? Pe cealaltă parte, dacă ai o activitate dependentă, nu înţeleg de ce ai plăti contribuţii sociale plafonate la 5 salarii medii şi nu cuantumul integral pe care îl plăteşte orice salariat?”, se întreabă Gabriel Sincu, partener al formei de consultanţă Mazars, una dintre cele mai mari firme de profil din România.

Comercianţii, consultanţii, contabilii care au mai mulţi clienţi vor întâmpina probleme atunci când trebuie să-şi plătească contribuţiile sociale, deoarece în textul legii se spune: „Obligaţia declarării, calculului, reţinerii şi plăţii contribuţiilor revine plătitorului de venit”, adică firmelor-client. Citeşte articolul

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed