Dacă ajunge campion olimpic, se tatuează

Gimnastul Robert Burtănete știe de pe acum ce va face dacă va urca pe primul loc la Paris 2024. Plecat acasă cu șase clasări pe podiumul probelor individuale din campionatul național (patru medalii de argint și două de bronz), Robert Burtănete se gândește doar la calificarea la Jocurile Olimpice.

„Dacă ajung campion olimpic, ăla ar fi singurul tatuaj pe care mi l-aș face. În rest, nu sunt cu tatuajele” – Robert Burtănete, component al echipei masculine de gimnastică a României.

Pentru Robert, întrecerea de la București a fost una venită la timp în procesul de pregătire.

„A fost un concurs bun, o pregătite bună pentru Campionatul Mondial. Mai avem 3 săptămâni, de acum lucrăm la ce mai avem de corectat pe aparate, pe ținută. Întrecerea de la București ne-a ajutat foarte mult. A fost o simulare ca la Campionatele Mondiale, au fost emoții, a venit publicul, a fost frumos” – Robert Burtănete, component al echipei masculine de gimnastică a României.

Ana Bărbosu, cea mai în formă

Ana Maria Bărbosu a fost regina concursului internațional de gimnastică organizat la București, RomGym Trophy. Ea a cucerit trei medalii de aur și una de argint va fi liderul echipei României la Campionatul Mondial.

„Îmi place să concurez aici la sala Polivalentă, îmi place că am avut public care ne-a susținut. E foarte frumos să concurăm în fața românilor” – Ana Maria Bărbosu, triplă campioană la RomGym Trophy.

Cu evoluții sigure ale tuturor componentelor formației, echipa României a reușit să obțină un punctaj mult mai mare decât la Europenele din primăvară, punctaj care dacă va fi repetat și la Mondialele din Belgia, ne-ar putea aduce foarte aproape de împlinirea visului olimpic.

„Cred că nu am crescut doar în valoare, ci și în modul de a lua o competiție, în modul în care ne comportăm, putem spune că am crescut și pe partea de artistică, și de execuție foarte mult” – Ana Maria Bărbosu, triplă campioană la RomGym Trophy.

Chiar dacă la Mondialele de la Anvers va merge din postura de lider al echipei, Ana spune că acest lucru nu o apasă.

„Nu e o presiune, pentru că la fel cum eu mă gândesc să-mi duc exercițiile cât mai bine, să aduc un punctaj bun pentru echipă, mă gândesc că fiecare fată care face parte din echipă se gândește la fel” – Ana Maria Bărbosu, triplă campioană la RomGym Trophy.

Gimnastica este un sport în care rivalitatea și prietenia se îmbină într-un mod unic. Iar Ana recunoaște că toate fetele din lot sunt mai mult decât prietene.

„Legăturile pe care le avem noi sunt mult mai profunde decât o prietenie normală, pentru că noi împărtășim o pasiune și altfel este legătura dintre noi. Este mult mai mult decât o simplă prietenie” – Ana Maria Bărbosu, triplă campioană la RomGym Trophy.

Ana a cucerit la RomGym Trophy trei medalii de aur, la individual compus, la paralele și cu echipa, precum și una de argint, la bârnă. De asemenea, a urcat pe podium de multe ori în întrecerile naționale. Ea spune că nu simte emoții înaintea unui concurs.

„Emoțiile ți le poți stăpâni în funcție de cât de bine ești antrenat, cred. Nu știu, intri pur și simplu în starea de competiție, de turneu mai mare și îți programezi absolut totul, să fie cât mai bine pentru competiție, nu cred că încep emoțiile într-o anumită zi” – Ana Maria Bărbosu, triplă campioană la RomGym Trophy.

Încep emoțiile pentru Mondiale

Robert Burtănete recunoaște că deja se simt emoțiile apropierii Campionatului Mondial, chiar dacă mai sunt trei săptămâni până atunci.

„Cam de la concursul ăsta ar trebui să înceapă emoțiile. Dar nu emoții d-alea care să te distrugă. Sunt emoții constructive, care să te ajute” – Robert Burtănete, component al echipei masculine de gimnastică a României.

Singura pereche de frați gemeni din loturile sportive naționale ale României, frații Robert și Gabriel Burtănete fac și acum întreceri între ei. Robert spune că se stimulează reciproc să fie mai buni.

„Da, și acum încercăm. Adrenalina și emoțiile, când îl vezi că face el, îți vine și ție să faci la fel, ca să-l ajungi” – Robert Burtănete, component al echipei masculine de gimnastică a României.

Singurul lucru în care nu s-au întrecut este cel legat de numărul de medalii. Dar și-au promis să le numere după ce se vor lăsa, într-o ultimă confruntare sportivă.

„Mai am loc de medalii, sper să mai câștig și să mai fac un perete mai încolo. Încă nu am văzut cine a luat mai multe medalii, le numărăm mai târziu, când ne-om lăsa” – Robert Burtănete, component al echipei masculine de gimnastică a României.

Antrenorul coordonator al echipei masculine, Marius Berbecar, spune că atingerea visului olimpic nu e imposibilă.

„E foarte greu, dar nu trebuie să ne dăm bătuți. Pentru asta ne antrenăm, scopul nostru când intrăm în sală este să ajungem la Olimpiadă cu echipa. Nu pot să spun că e ușor, dar nici nu putem să ne dăm bătuți încă de acasă. Atunci n-ar mai avea rost să mai plecăm” – Marius Berbecar, antrenorul coordonator al echipei masculine de gimnastică a României.

Pentru antrenorul gimnaștilor noștri, concursul de la București a fost foarte bine-venit, pentru că le-a permis băieților să concureze pe podium oficial de întrecere.

„Mă bucur că am avut o verificare de asemenea anvergură, un concurs special, frumos, pe podium, cu echipe foarte bune. A fost un test bun pentru noi toți și mă bucur că băieții au început să arate din ce în ce mai bine. Încă mai avem trei săptămâni și sperăm să punem totul la punct pentru prima zi de competiție la Mondiale. Mă bucur că am avut punctaje mai bune decât la Europene. Acesta e și scopul nostru. Să ajungem la Mondiale cu un punctaj mult mai bun decât la Europene. Pentru asta lucrăm și încă mai avem loc de creștere. Vom mai avea o verificare cu Turcia și Elveția, în Elveția, cu o săptămână înainte de plecarea la Campionatul Mondial. Sperăm ca acolo să reușim să scoatem un punctaj mai bun decât cel de aici” – Marius Berbecar, antrenorul coordonator al echipei masculine de gimnastică a României.

Cinci titluri pentru români la RomGym Trophy, ediția a treia

Disputată în weekend, în capitală, cea de-a treia ediție a competiției internaționale de gimnastică RomGym Trophy a reunit la start sportivi din 14 țări: Germania, Israel, Norvegia, Portugalia, Canada, Spania, Finlanda, Egipt, Polonia, Cehia , Danemarca, Azerbaidjan, Austria și România. Sportivii noștri au obținut cinci medalii de aur, prin Ana Maria Bărbosu (individual compus și paralele), Sabrina Maneca Voinea (sol), Andrei Muntean (paralele) și prin echipa feminină România A (Ana Maria Bărbosu, Sabrina Maneca Voinea, Lilia Cosman, Amalia Ghigoarță și Andreea Preda). De asemenea, Ana Maria Bărbosu s-a clasat pe locul secund la bârnă, iar Sabrina Maneca Voinea pe locul 2 la individual compus. La masculin, Gabriel Burtănete a completat palmaresul sportivilor români cu medalia de bronz de la individual compus.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed