DĂNCILĂ, comunicat manipulator după întâlnirea cu delegația FMI

Premierul Viorica Dăncilă a primit astăzi delegația de experți a FMI, condusă de Jaewoo Lee, șeful misiunii Fondului pentru România și Bulgaria, aflată în vizita anuală de evaluare a situație macroeconomice, procedură de consultare periodică cu autoritățile naționale. La finalul întâlnirii, oamenii premierului au emis un comunicat unde utilizează doar realitățile care convin Guvernului, fără niciun rând despre riscurile la adresa stabilității financiare sau despre abaterile semnificative de la traiectoria de ajustare spre obiectivul bugetar pe termen mediu. Nu se vorbește nimic despre deficite sau despre inflație. În plus, Dăncilă a menționat creșterea economică de 5%, sub estimarea de 5,5% făcută în proiectul de buget. ”Șeful Executivului a subliniat că România a înregistrat în ultimii ani una dintre cele mai mari creșteri economice din Uniunea Europeană, tendință care, potrivit prognozelor, va continua în următorii ani. Pentru2019, avansul economic este estimat la 5,5% din PIB, în condițiile unui an agricol normal şi ale redresării sectorului serviciilor şi investițiilor, iar în 2020, creșterea economică este estimată la 5,7%. Chiar în această dimineață Eurostat și Institutul Național de Statistică ne-au dat din nou vești bune legate de creșterea Produsului Intern Brut. România înregistrează a doua cea mai mare creștere economică din UE pe primul trimestru al acestui an. Este un avans sustenabil, la care au contribuit aproape toate ramurile economiei. Datele oficiale privind evoluția economică validează măsurile guvernamentale și ne confirmă că suntem pe drumul cel bun” a afirmat prim-ministrul”.

 

Comunicatul continuă să menționeze că ”investițiile se vor consolida pe fondul unei îmbunătățiri în implementarea proiectelor finanțate din fonduri UE, în condițiile în care rata absorbției a crescut la 29%, foarte aproape de media europeană de 31%, a creșterii veniturilor populației, precum şi a amplificării şi diversificării surselor bugetare naționale de finanțare”. De asemenea, măsurile de stimulare fiscală acordate de Guvern sectorului construcțiilor au condus la o revigorare semnificativă a acestei activități în  trimestrul I 2019, evoluție pozitivă care va contribui la creșterea economică, precum și la redinamizarea investițiilor.

 

Totodată, prim-ministrul a arătat că ocuparea forței de muncă are o dinamică pozitivă, concomitent cu majorarea consistentă a salariilor atât în mediul privat, cât și în sectorul public. De asemenea, România își menține nivelul de competitivitate, înregistrând o creștere robustă a exporturilor și continuă să obțină câștiguri semnificative în cota de piață la export, captând o parte tot mai mare din comerțul legat de lanțurile de producție ale UE.

 

Un alt aspect subliniat de premierul Dăncilă a fost faptul că România are una dintre cele mai mici datorii publice guvernamentale din Uniunea Europeană, fiind sub pragul de 60% stabilit prin Tratatul de la Maastricht. Datoria publică reprezintă 38,7% din PIB la finalul lunii martie 2019, potrivit legislației naționale, iar în conformitate cu metodologia UE, datoria administrației publice este de 34,9% din PIB, raportată la aceeași dată.

 

 

Ieri, Guvernul României a fost foarte crticat de Comisia Europeană și de către Banca Națională a României. Bruxelles-ul a făcut referire la măsurile economice, la planificarea bugetară și la lipsa de viziune a Cabinetului Dăncilă în îmbunătățirea calității infrastructurii. De asemenea, Comisia Europeană a adresat un avertisment României cu privire la existenţa unei abateri semnificative de la traiectoria de ajustare spre obiectivul bugetar pe termen mediu în 2018 şi a recomandat Consiliului să sfătuiască autoritățile de la București corecteze această deviaţie.

 

BNR, în ultimul raport asupra stabilității financiare a avertizat că riscurile sunt în creștere în contextul unor evoluții economice și financiare internaționale marcate de incertitudine ridicată, coroborate cu resurgența pe plan intern a riscului privind cadrul legislativ incert și impredictibil în domeniul financiar-bancar. Evoluțiile înregistrate de către sistemul financiar românesc în anul 2018 indică situarea în ultima parte a fazei de expansiune a ciclului financiar, ceea ce impune o monitorizare sporită a riscurilor sistemice, în condițiile existenței unor elemente de avertizare timpurie referitoare la evoluția riscului de nerambursare a creditelor contractate de sectorul neguvernamental.

 

România are cea mai mare inflație din UE și se confruntă cu deficitele în continuă creștere.

Comunicatul amintit vorbește despre situația roză din piața muncii. Comisia este însă de altă părere. ”Piața forței de muncă se confruntă cu presiuni crescânde, în condițiile în care rata șomajului (4,2 % în 2018) este foarte scăzută, forța de muncă este în scădere, iar lipsa de personal calificat persistă. Rata de activitate a femeilor este scăzută, mai ales în rândul femeilor tinere și de vârstă mijlocie. Acest lucru se datorează în principal responsabilităților personale și familiale și integrării scăzute a copiilor cu vârsta cuprinsă între 0 și 3 ani în structuri formale de îngrijire”, se arată în documentul emis de Comisia Europeană.

 

Viorica Dăncilă a vorbit și despre nivelul scăzut al datoriei publice. Dar trece sub tăcere că acest nivel crește permanent iar costurile cu dobânzile sunt tot mai ridicate.

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed