Declin de până la 4% al acţiunilor AMD şi Intel, trase în jos de informaţia că China a cerut operatorilor de telecomunicaţii să nu mai folosească cipuri străine

Oficialii chinezi au emis directiva la începutul acestui an pentru ca sistemele de telecomunicaţii să înlocuiască procesoarele de bază non-chineze până în 2027, potrivit WSJ, citând oameni familiarizaţi cu problema.

Articolul afirmă că directiva va afecta AMD şi Intel. Acţiunile ambelor companii s-au tranzacţionat în scădere cu până la 4%, vineri.

Intel a refuzat să comenteze. AMD nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.

China a reprezentat 27% din veniturile Intel în 2023, devenind cea mai mare piaţă a companiei. AMD a generat 15% din vânzări în China, inclusiv în Hong Kong, anul trecut.

Dependenţa lor de China subliniază importanţa continuă a celei de-a doua mari economii din lume, în ciuda reglementărilor SUA care vizează reducerea exporturilor de cipuri către ţară şi a eforturilor Chinei de a fi mai puţin dependentă de tehnologia străină.

China a stabilit în decembrie noi linii directoare pentru a elimina cipurile americane de pe computerele şi serverele guvernamentale, blocând folosirea procesoarelor de la AMD şi Intel, a relatat luna trecută Financial Times.

În octombrie 2022, SUA au instituit reguli menite să limiteze accesul Chinei la cipurile americane avansate, în special la cele critice pentru tehnologia inteligenţei artificiale.

La sfârşitul anului trecut, SUA au anunţat noi restricţii pentru a preveni vânzarea mai multor cipuri AI către China, încercând să înlăture lacunele percepute în regulile anterioare.

AMD nu a reuşit să obţină aprobarea SUA pentru un cip AI pe care l-a proiectat pentru China şi va trebui să solicite o licenţă de export, a relatat Bloomberg luna trecută.

Se pare că Intel a rezistat presiunilor AMD de a pune capăt vânzării de cipuri pentru laptopuri în valoare de sute de milioane de dolari către compania chineză de telecomunicaţii Huawei, sancţionată de SUA.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed