Depozitarul Central a decontat o tranzacţie cu acţiuni OMV, realizată de un client al Estinvest

„Un client de-al nostru a făcut o tranzacţie pe pieţele externe, cu titluri OMV, şi am ales să decontăm această operaţiune prin intermediul Depozitarului Central”, a declarat, pentru NewsIn, Marcel Murgoci, directorul de tranzacţionare al casei de brokeraj Estinvest.

El a explicat că, până în prezent, Estinvest făcea decontarea tranzacţiilor cu instrumente financiare străine prin intermediul unei bănci custode, ceea ce era o soluţie bună din punct de vedere al siguranţei, dar costurile erau mai mari.

„Facilitatea oferită de Depozitarul Central ni s-a părut la fel de sigură, dar mult mai convenabilă din punct de vedere al costului. Probabil că o să folosim în continuare această facilitate oferită de Depozitar”, a mai spus Murgoci.

Directorul de tranzacţionare a precizat că Estinvest are acces pe pieţele externe de doi ani, deoarece are clienţi care doresc să aibă în portofoliu şi titluri străine, dar în acest an s-a remarcat o reducere semnificativă a tranzacţiilor realizate de clienţi pe pieţele externe.

„Nu există o cerere pentru titluri străine atât de mare şi, în general, nu sunt valori de tranzacţionare foarte mari. Totuşi, avem clienţi mai speciali care consideră că tranzacţiile pe pieţele externe sunt mai rentabile decât cele cu acţiuni autohtone”, conchide Marcel Murgoci.

Depozitarul Central a înregistrat la mijlocul acestei luni acţiunile grupului austriac OMV în sistemul RoClear, investitorii putând astfel să tranzacţioneze aceste titluri pe pieţele nereglementate de tip over the counter (OTC).

Înregistrarea acţiunilor OMV în sistemul Depozitarului Central a fost posibilă datorită legăturilor transfrontaliere realizate cu depozitarele din 16 ţări, printre care se află şi Austria. Potrivit Depozitarului, operaţiunea a fost realizată la cererea caselor de brokeraj, pentru tranzacţionarea în afara sistemelor de tranzacţionare, pe o piaţă de tip OTC.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed