Directorul general al BVB, Victor Cionga, a fost revocat din funcţie

El va rămâne la conducerea executivă a Bursei pentru încă două luni, perioadă în care se va căuta un înlocuitor, au precizat sursele citate.

 

Consiliul de Administraţie al Bursei a analizat, joi, activitatea lui Cionga în primele şase luni de mandat şi, prin votul administratorilor, s-a decis revocarea acestuia.

 

Anterior, surse din piaţa de capital au declarat pentru MEDIAFAX că Cionga ar putea fi revocat din funcţie pentru că propunerile sale de restructurare a grupului de companii BVB au nemulţumit mai multe persoane din grup şi nu sunt susţinute de întregul CA.

 

Cionga a preluat conducerea executivă a Bursei de Valori Bucureşti în luna septembrie a anului trecut, la două luni după ce a fost numit director general de către Consiliul de Administraţie.

 

Unul dintre obiectivele declarate ale lui Cionga au fost restructurarea internă atât a companiei Bursa de Valori Bucureşti, cât şi la nivelul grupului BVB, în care se mai regăsesc Depozitarul Central, Casa de Compensare Bucureşti, Fondul de Compensare a Investitorilor şi Institutul de Guvernanţă Corporativă.

 

Astfel, în proiectul de buget de venituri şi cheltuieli pentru acest an al BVB sunt prevăzute costuri de 816.000 de lei pentru reorganizarea internă, inclusiv prin reducerea numărului de angajaţi „la un nivel optim, cu scopul eficientizării operaţiunilor derulate de companie”.

 

Reorganizarea ar presupune şi comasarea unor departamente din companiile din grupul BVB şi, implicit, scăderea numărului de angajaţi si a costurilor. Printre departamente vizate ar fi cele de juridic, administrativ şi contabilitate. Totodată, este vizată şi implementarea rapidă de către un specialist de resurse umane a unui plan de evaluare şi motivare a personalului BVB, în funcţie de performanţele obţinute.

 

Directorul general al Bursei de Valori Bucureşti, Victor Cionga, a declarat vineri că respectă decizia Consiliului Bursei privind revocarea sa din funcţie şi este gata să asigure tranziţia conform contractului.

 

‘Nu am primit încă nicio explicaţie clară cu privire la obiectivele majore pe care timp de şase luni nu le-aş fi îndeplinit. Ceea ce pot să spun, însă, este că restructurarea unei companii cum este Bursa de Valori nu se poate face „heirupist”. Vorbim aici nu doar de viitorul unei companii, ci şi de viaţa unor oameni, angajaţi ai acesteia. Cine îşi imaginează, mai ales în contextul economic actual, că se poate juca cu asta sărind etapele unei analize serioase dovedeşte că nu este un leader şi manager responsabil’, a afirmat directorul general al BVB, într-un comunicat referitor la anunţul public din data de 28 martie făcut de Consiliul de Administraţie al BVB cu privire la încetarea mandatului său.

 

În ceea ce priveşte consilierii şi firmele de consultanţă şi/sau avocatură externe, Cionga a precizat că a apelat la acestea din două raţiuni – pentru că avea nevoie de profesionişti de încredere, în condiţiile în care presa a fost şi este plină de scurgeri de informaţii din Bursa de Valori, ceea ce este anormal, şi pentru că aceşti profesionişti au acoperit o lipsă de expertiză pe care a constatat-o în BVB, lucru asupra căruia a informat CA al BVB.

 

‘Cu sau fără Cionga, problemele grupului BVB şi ale pieţei de capital rămân, iar o restructurare la nivelul întregului grup, făcută”ca la carte”, este absolut necesară, dincolo de orgolii personale, ‘tradiţii istorice’ şi interese pe termen scurt’, a mai spus Victor Cionga.

 

„Consiliul de Administraţie este dezbinat. Este posibil să zboare la AGEA (din 24 aprilie – n.r.), având în vedere că şi-a cam pierdut din susţinerea acţionarilor, dacă ne uităm la cvorumul care a fost la ultima AGA (în care trebuia votată schimbarea politicii de comisioane – n.r.)”, au mai spus sursele.

 

În urmă cu două săptămâni, adunarea generală extraordinară a acţionarilor nu s-a întrunit din lipsă de cvorum, pentru modificarea politicii tarifare a BVB, care prevedea scăderea comisioanelor variabile din valoarea tranzacţiilor şi introducerea unui tarif fix lunar de 3.500 lei. Atunci au fost prezenţi acţionari care deţineau 40,15% din titluri, iar cvorumul minim este de 50% la a doua convocare.

 

Modificarea politicii de tarifare a determinat controverse atât între membrii Consiliului de Administraţie al Bursei, cât şi între firmele de brokeraj. Brokerii mici au susţinut că noua modalitate de tarifare le va creşte costurile şi, într-un final, vor fi nevoiţi să iasă din piaţă, în timp ce firmele mari de brokeraj au susţinut această propunere, având în vedere că pentru ele cheltuielile urmau să scadă.

 

Asociaţia Brokerilor, al cărei preşedinte este Dan Paul, actual vicepreşedinte al BVB, a anunţat că se va opune schimbării politicii de tarifare încă dinainte de AGA.

 

Deşi AGA pentru modificarea comisioanelor nu s-a întrunit în 13/14 martie, Consiliul de Administraţie al BVB a pus din nou propunerea pe ordinea de zi a unei noi adunări generale, convocată pentru 24/25 aprilie.

 

Consiliul de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti a fost ales la începutul anului trecut, iar din cei nouă membri, şase fac parte din „grupul băncilor”, care l-a susţinut pe Lucian Anghel pentru funcţia de preşedinte CA.

 

„Grupul băncilor” mai este reprezentat în CA de Valerian Ionescu (BCR), Adrian Lupşan (director general adjunct la Intercapital Invest), Narcisa Oprea (avocat la Schoenherr şi Asociaţii), Schroll Matjaz (reprezentant al Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea) şi Robert Cosmin Pană (din partea firmei de brokeraj Swiss Capital şi fost angajat al BVB şi al Depozitarului Central).

 

Ceilalţi trei membri sunt fostul preşedinte CA Stere Farmache, Dan Paul şi Octavian Molnar (IFB Finwest).

 

Cei mai mari acţionari ai BVB sunt fonduri de investiţii străine, printre care fonduri Erste şi fonduri Franklin Templeton, care deţin câte 5% din acţiuni.

 

Totodată, o prezenţă vizibilă sunt SIF Moldova (SIF2), SIF Transilvania (SIF3) şi SIF Oltenia (SIF5), care deţin tot câte 5% din titluri, iar SIF Muntenia (SIF4) are 3,64%.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed