Dușuri reci, lumină mai puțină: cum va economisi Europa energie

Potrivit inventarului întocmit de „The Guardian”, capitalele europene își dublează ingeniozitatea pentru a-și reduce consumul de energie electrică.

Sobrietatea energetică în Europa. Deși sezonul de vară nu s-a încheiat încă, cotidianul englez The Guardian a făcut o listă a măsurilor impuse deja de statele UE, pentru a trece cât mai bine de sezonul de iarnă care urmează, în condiţiile riscului unei opriri a furnizării de gaze rusești în următoarele săptămâni sau luni. Pentru a face acest lucru, în iulie, aproape toți membrii Uniunii Europene au convenit să-și reducă consumul de gaze cu cel puțin 15%, pe bază de voluntariat, cu excepția Ungariei.

La câteva săptămâni după acest acord la nivel european, diferitele capitale europene au intrat în faza de aplicare.

Primul exemplu, o reducere drastică a utilizării aerului condiționat în spațiile publice. În Grecia, Spania sau Italia, aparatele de aer condiționat nu mai pot fi pornite sub 27 de grade vara.

Clădirilor publice din Italia, cu excepția spitalelor, li s-a spus să nu folosească unitățile de aer condiționat sub 27C vara sau peste 19C iarna.

Pentru iarna viitoare, Madrid plănuiește să interzică încălzirea clădirilor deschise publicului dacă temperatura exterioară este peste 19°C. La această măsură ar trebui adăugată o alta, mai anecdotică: premierul socialist Pedro Sanchez le-a cerut angajaților să nu mai poarte cravate. Potrivit acestuia, această mică „schimbare” ar permite ca aerul condiționat să fie activat mai rar – o decizie al cărei impact nu este încă pe deplin stabilit.

„După cum puteți vedea, nu port cravată. Le-am cerut miniștrilor și șefilor din sectorul public și privat să nu poarte cravate decât dacă este necesar. Astfel putem economisi energie, care este atât de necesară în țara noastră.” (Pedro Sanchez)

La Atena sunt planificate și alte măsuri. Astfel, funcționarii publici sunt invitați să se asigure că tot ce consumă la locul de muncă, inclusiv computerul, vor fi oprite la sfârșitul zilei. Autoritățile elene au pus pe masă un vast plan de renovare a ferestrelor pentru îndepărtarea problemelorm termice. În total, sunt planificate 640 de milioane de euro pentru aceste renovări naționale ale clădirilor publice.

Chiar și ceaiul tradițional irlandez este afectat
În Germania, sălile de sport vor trebui să se descurce cu apă rece pentru dușuri. Totodată, în spațiul public, fântânile vor fi închise noaptea, la fel și reflectoarele monumentelor naționale. Deoarece țara este un stat federal, economiile de energie variază de la o regiune la alta. În Saxonia Inferioară, de exemplu, clădirile publice își vor putea activa caloriferele doar de la 1 octombrie până la 31 martie 2023. Temperatura maximă? 20°C și nu mai mult. După ce localnicii au mers în număr mare să cumpere încălzitoare din supermarketuri, unele landuri germane au interzis pur și simplu toate aparatele de aer condiționat mobile și alte ventilatoare de încălzire.

Deși Irlanda nu este direct afectată de planul economic european, unele gesturi civice sunt cerute populației. Astfel, guvernul irlandez invită oamenii să încetinească viteza pe autostradă pentru a economisi combustibil, precum și să consume mai puțin acasă. Autoritatea pentru Energie Durabilă din Irlanda a sfătuit gospodăriile să reducă termostatul la 20°C în zonele de locuit și între 15°C și 18°C ​​în holuri și dormitoare. De asemenea, recomandă oamenilor să limiteze utilizarea mașinii de spălat vase și a mașinii de spălat.

Distribuitorul național de energie electrică a dat chiar câteva instrucțiuni pentru ceai… o adevărată tradiție națională. „Nu umpleţi ibricul. Dacă aveţi nevoie de o pauză de cafea, fierbeți în fierbător doar cantitatea de apă de care aveți nevoie”, solicită Electric Ireland. Cu toate acestea, întrucât rețeaua de alimentare cu gaz irlandeză nu este conectată la alte țări europene, măsurile aprobate sau propuse de Bruxelles nu vor fi, prin urmare, obligatorii acolo.

În Franța, magazinelor cu aer condiționat li s-a impus să țină ușile închise sau riscă o amendă de 750 de euro (635 de lire sterline), potrivit The Guardian. Un decret este deja în vigoare la Paris și în alte câteva orașe mari. Măsura urmează să fie generalizată, potrivit unei decizii a Ministerului Tranziției Ecologice din iulie.

De asemenea, francezii au convenit un plan conform căruia se vor opri indicatoarele luminoase „de îndată ce magazinul se închide” și „se va reduce sistematic intensitatea luminii” prin diminuarea nivelului de iluminare din magazine. Publicitatea luminoasă a fost interzisă între orele 1:00 și 6:00 peste tot, cu excepția gărilor și aeroporturilor. Localurile publice vor fi, de asemenea, obligate să seteze termostatele mai ridicate vara și mai scăzute iarna, în timp ce cetăţenii francezi vor trebui să îşi închidă routerele wifi și televizoarele atunci când sunt plecați de acasă și să stingă luminile în camerele pe care nu le utilizează.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri