Dacă sunteți antreprenor, iar firma dumneavoastră are activitate constantă, sigur ai auzit că, începând cu data de 1 ianuarie 2024, România se va alinia statelor membre ale Uniunii Europene și va implementa facturarea electronică.
Aceasta va fi obligatorie în relatia B2B, adică între toate companiile din țară.
În articolul următor vom prezenta o serie de informații utile pe această temă de interes, credem noi.
Firma de consultanta si contabilitate IB Contab Bucuresti vă consiliază astfel încât la 01.01.2024 să aveți funcțional e-factura.

Ce este 𝐞-𝐅𝐚𝐜𝐭𝐮𝐫𝐚?
Prima mențiune pe care o avem de făcut aici este că aceasta nu se referă la facturile în format electronic pe care le trimitem pe e-mail și care sunt realizate după modelul facturilor pe hârtie.
RO e-factura este un sistem electronic al ANAF, prin intermediul căruia sunt emise și raportate toate facturile unei firme.
Acest sistem generează un fișier XML în Spațiul Privat Virtual, fișier care include toate datele facturii, date ce ajung direct la ANAF.
Sistemul RO e-Factura are un dublu rol:
- asigură digitalizarea procesului de facturare între firme, (simplificând – zice ANAF, complicând – zic eu, întreaga operațiune);
- este un instrument de verificare a colectării taxelor cum trebuie și prevenire a evaziunii fiscale, având în vedere că toate informațiile trec prin filtrul ANAF.
Ce se va schimba de la 1 ianuarie 2024?
Până acum, e-Factura era obligatorie numai pentru:
- achizițiile publice;
- produsele cu risc fiscal ridicat (în această categorie intră fructele, legumele, băuturile, îmbrăcămintea și încălțămintea etc.);
- firmele din domeniul turistic și care acceptă vouchere de vacanță.
De la 1 ianuarie 2024, e-Factura devine obligatorie în regimul B2B (business-to-business), adică între toți operatorii economici din țara noastră.
Mai concret: oricine întocmește o factură trebuie să o raporteze la ANAF.
Obligativitatea transmiterii facturilor pe site-ul ANAF, in SPV, nu a fost primită cu bucurie de mediul de afaceri din România, multe firme susținând că au nevoie de timp pentru a implementa acest sistem.
Cum vă puteți pregăti pentru e-Factura?
Pentru a fi cât mai bine pregătiți pentru implementarea acestui sistem de facturare electronică, aveți câțiva pași de făcut până la 1 ianuarie 2024:
– pasul 1: să vă creați un cont pe firmă în Spațiul Privat Virtual (trebuie să aveți atât dumneavoastră, ca titular legal al firmei, cât și contabilul);
– pasul 2: să vă înregistrați în Registrul RO e-Factura prin completarea și depunerea la ANAF a formularului 084;
– pasul 3: să vă stabiliți intern fluxul de facturare, sistemele și persoanele responsabile, astfel încât acest proces să poată fi implementat.
O altă mențiune importantă este că facturile pot fi transmite în sistemul e-factura în două moduri:
- manual (intrați în contul firmei din Spațiul Privat Virtual și le adăugați acolo);
- direct din programul de facturare (în situația în care folosiți un astfel de program, iar platforma lui a integrat e-Factura).
Există excepții de la facturarea acest sistem?
Toate firmele care au sediul în România au obligația de la 1 ianuarie 2024 (așa cum este acum legislația în vigoare) de a trece la acest sistem.
Companiile străine (care nu au sediul în România) vor putea factura după criteriile lor de până acum, în cazul lor nu există obligativitatea de a folosi e-Factura.
Dacă aveți și alte întrebări, le aștept cu plăcere pentru a le putea discuta împreună.