Embargoul asupra carburanților din Rusia! Motorina s-ar putea scumpi

0

Carburanții produși din țiței rusesc nu se mai pot vinde în România începând de ieri de când a intrat în vigoare embargoul asupre produselor petroliere rusești. Ce impact va avea asupra economiei Românești, o spun reprezentanții PNL. Există însă voci din rândul analiștilor care susțin că în viitor vom avea creșteri de preț la motorină.

”România aplică embargoul asupra produselor petroliere provenite din Rusia, conform pachetului european de sancțiuni împotriva acestei stat agresor al Ucrainei. Țara noastră nu are motive de îngrijorare cu privire la dispariția de pe piața europeană a marelui exportator energetic de la Răsărit. Ministrul liberal al Energiei, Virgil Popescu, a avut deja discuții cu toți marii importatori care activează în România și a primit asigurări că fiecare companie și-a diversificat din timp sursele de aprovizionare.

De asemenea, ministrul a informat că România are suficiente gaze în depozitele naționale, astfel încât nu vor fi probleme cu furnizarea gazului în această iarnă. În timpul guvernării Ciucă, a fost deblocată exploatarea gazelor din largul Mării Negre, iar România a devenit al doilea mare producător de gaz din Uniunea Europeană, după Olanda. Acum, necesarul național este acoperit în proporție de 90% din producția internă, doar 10% din gazul consumat în țară fiind importat. Ministrul Energiei a semnat recent un contract important pentru importul de gaz din Azerbaidjan, astfel încât și iarna următoare românii să aibă suficient gaz”, se arată pe pagina de Facebook a PNL.

Ieri, în prima zi a embargoului, ministrul Popescu a spus că nu există motive de îngrijorare.

”Da, România este o țară care importă motorină. Nu, nu există motive de îngrijorare. Am purtat discuții cu toți marii importatori de pe piață și concluzia este că fiecare și-a diversificat sursele de aprovizionare, astfel încât să nu existe sincope în aprovizionare. Veți vedea că, la fel cum am depășit cu bine embargoul asupra țițeiului rusesc care a început pe 5 decembrie 2022, vom depăși cu bine și embargoul asupra motorinei rusești.

În plus, în contextul discuțiilor despre un vârf al temperaturilor reci care va afecta România, vreau să știți că țara noastră nu are nicio problemă în asigurarea cu gaze naturale pentru sezonul rece.

Avem gaze în depozite și vom depăși fără probleme eventualele vârfuri de consum generate de temperaturi negative.

România are astăzi în depozite 1.866.300.000 metri cubi de gaze naturale. Mai mult cu aproape 780 de milioane de metri cubi de gaze decât aveam în perioada similară a anului trecut. În plus, față de importurile care se realizează în prezent, mai avem posibilitatea de a importa un volum adițional de 300 de milioane de metri cubi de gaz azer, posibilitate pe care o putem folosi oricând ar fi nevoie.

Sezonul rece este pe final și ne așteptăm să ieșim din iarnă având încă gaze în depozite. Iar pentru iarna următoare vom avea la dispoziție 1 miliard de metri cubi de gaz din Republica Azerbaidjan, potrivit contractului semnat zilele acestea cu Socar. Vom fi bine pregătiți și pentru iarna următoare, așa cum am fost bine pregătiți și pentru aceasta”, a spus Popescu.

Ar putea urma scumpiri la motorină

Embargoul Uniunii Europene asupra carburanților transportați din Rusia a intrat în vigoare duminică, 5 februarie. Niciun stat membru nu va mai cumpăra benzină și motorină din Rusia pe cale maritimă, ceea ce va afea efecte asupra prețurilor, arată o analiză Eurnoews.ro. În România, specialiștii nu exclud scumpiri, mai ales în cazul motorinei. Peste un milion de tone din acest carburant era importat până acum din această țară. ”Interdicția de a cumpăra benzină și motorină din Rusia, aplicată întregii Europe, se va vedea în curând și la benzinării, inclusiv în țara noastră. Afectați vor fi mai ales șoferii care conduc vehicule cu motoare diesel”, se arată într-o analiză Euronews. În România, aproximativ 63% din importurile de motorină veneau anual din Rusia, potrivit ministerului Energiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.