EXCLUSIV MONEY.ro>> 2009: Anul nimănui în imobiliare

Euro Habitat, dezvoltatorul Planorama, unul din primele proiecte imobiliare anunţate în Capitală (în 2005), a rămas fără bani şi nu a reuşit să finalizeze ansamblul ce trebuia livrat acum doi ani şi pentru care cumpărătorii au plătit deja o mare parte din bani.

Mingea e în terenul clienţilor”, spune Joseph Etstein, Managing Director BSR Europe, managerul de proiect Planorama. Dacă proprietarii vor renunţa la penalităţi şi vor fi de acord cu noile termene de predare (mai şi decembrie 2010), proiectul ar avea şanse să fie finalizat. Cumpărătorii mai au la dispoziţie doar o spătămână să se hotărască, “astfel încât reînceperea construcţiei să nu fie ameninţată sau chiar anulată”, subliniază Etstein.

George Pădure este şi el unul din perdanzii anului. Fostul primar al sectorului 1, care avea în plan dezvoltarea unui ansamblu rezidenţial în Colentina, de 1.500 de locuinţe, a cerut intrarea în insolvenţă a firmei Sigma Proiect Development.

Decizia lui Pădure nu a surprins, pentru că omul de afaceri a oprit lucrările de construcţie pentru proiectul de 12 blocuri încă din noiembrie anul trecut. Împreună cu un grup de investitori belgieni, George Pădure cumpărase terenul pentru proiect în 2007, anul de vârf în piaţa imobiliară. Tranzacţia a fost estimată la aproximativ 14 milioane de euro.

Însă, actorii de pe piaţa rezidenţială a Capitalei au parafat şi câteva tranzacţii importante în 2009. Cea mai recentă este vânzarea unui pachet de 35 de apartamente din proiectul Doamna Ghica Plaza, deţinut printre alţii de Dan Pascariu, preşedintele Unicredit Ţiriac Bank şi Cristian Sima, preşedintele WBS Holding.

Cumpărătorul a fost fondul de investiţii Secure Investments II. Din cele 616 locuinţe ale proiectului, au fost vândute peste 33%. Preţurile apartamentelor variază între 60.000 de euro  şi 152.000 de euro.

Investitorii români care stau pe cash, au profitat din plin de căderea pieţei imobiliare, astfel că Dan Adamescu, discretul miliardar din spatele centrului de cumpărături Unirea Shopping Center din Capitală a început anul în forţă, prin achiziţia proiectului Central Apartments de la Westhouse Group. Firma TNG, prin divizia sa imobiliară, şi constructorul Baumeister s-au angajat să finalizeze complexul început de Westhouse Group în ultimul trimestru din 2008.

Şi Dinu Patriciu, cel mai bogat român, potrivit Forbes 500 Miliardari, cu o avere estimată la 2,2 miliare de de euro a finalizat la începutul anului o tranzacţie începută la finele lui 2008. Omul de afaceri a plătit aproximativ 50 de milioane de euro pentru proiectele deţinute de fondul de investiţii Fabian.

Chiar dacă nu se pot compara cu cele din anii de boom imobiliar, tranzacţiile nu au lipsit în 2009. La jumătatea anului, fondul de investiţii britanic Tri Investments a cumparat 69 de apartamente din proiectul Perla Residence. Salamanca Capital, cumpărătorul, a plătit 15,5 milioane de euro.

Într-o piaţă imobiliară matură, tranzacţiile hoteliere nu sunt o raritate. Însă, ce se întâmplă în România anului 2009 cu piaţa spaţiilor de cazare? „Nu a fost un an dezastruos”, spune Mircea Drăghici, consultant hotelier CBRE Eurisko. Dacă pentru consultanţi, 2009 a fost un an prolific, pentru hotelieri, gradul mediu de ocupare în primele nouă luni nu a mai trecut de 50%, potrivit lui Drăghici. Anul trecut, în aceeaşi perioadă, unităţile de cazare erau ocupate în proporţie de 68%.

Pentru că turiştii leisure nu s-au înghesuit anul acesta să viziteze Bucureştiul, iar bugetele pentru deplasări ale companiilor au scăzut dramatic, hotelierii au fost puşi în situaţia de a decide intrarea în conservare a unor camere din unităţile deţinute.

Astfel, fraţii Ionuţ şi Robert Negoiţă, cu afaceri în imobiliare, au închis 300 de camere din cel mai mare hotel din ţară, Rin Grand, care are 1.500 de camere. În primele şase luni ale anului, unitatea a avut un grad de ocupare de 27%.

Fraţii Negoiţă, care anul acesta estimau inaugurarea unui centru de cumpărături în zona Popeşti Leordeni, unde au dezvoltat ansamblul de locuinţe Confort City, au pus punct extinderii. Astfel, un mall, o clădire office şi un al ansamblu rezidenţial, cel mai mare din portofoliul celor doi, au fost puse în aşteptare.

Pe segmentul hotelier, în primele nouă luni ale anului, în Bucureşti s-a încheiat şi cea mai mare tranzacţie- vânzarea Hotelului Hello, de două stele, deal de 9 milioane euro, potrivit companiei de consultanţă DTZ Echinox.

Ce ne aşteaptă pe această piaţă în 2010? „Contractele de management şi reţele de marketing vor avea de câştigat”, crede Drăghici, care spune că hotelurile deservite de săli de conferinţe şi restaurante vor putea rezista pe piaţa chiar şi la un grad de ocupare de 28%.


Pentru a fi mai aproape de tine, MONEY.ro a eliminat obligativitatea înregistrării pe site pentru comentarii. De acum îţi poţi exprima opiniile pe portalul MONEY.ro mult mai uşor. Comenteaza şi tu!

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed