Exclusiv MONEY.ro>> România în 2010: 10% creştere salarială în industriile norocoase. Care este, însă, preţul unui salariu mai mare?

Top salarii în 2009

Dacă privim topul valorilor salariale medii nete ale anului 2009, cel mai înalt nivel câştigat anul acesta este, potrivit informaţiilor publicate de Institutul Naţional de Statistică, în industria extracţiei petrolului brut şi a gazelor naturale: 3.600 lei în septembrie, în uşoară creştere faţă de luna anterioară. Următoarele industrii din top sunt transportul aerian, cu 3.354 lei în septembrie, fabricarea produselor de cocserie şi prelucrarea ţiţeiului – 3.193 lei, intermedieri financiare şi asigurări – 2.994 lei, tehnologia informaţiei cu 2.677 lei şi fabricarea produselor de tutun la nivelul de 2.423 lei în luna septembrie. Distanţa între industriile cu salarii de top nu este foarte mare, dar raportat la salariul mediu net de 1.359 lei, ele sunt mai mult decât duble.

Ce posturi au fost disponibile anul acesta în industriile de top

„Departamentele cel mai bine plătite din aceste industrii sunt tehnic, financiar contabil şi juridic”, a declarat pentru MONEY.ro, Gabriel Gatejoiu, Business Development Manager al agenţiei de recrutare Professional.

Pe site-urile de joburi, companiile cu activitate în aceste industrii au postat mii de joburi, dar au şi primit 500-1.000 de aplicaţii pentru fiecare nou loc de muncă anunţat. Potrivit statisticilor ejobs.ro, cel mai accesat site de joburi din România, cele mai multe locuri de muncă au fost postate în domeniul IT&C, 7.308 job-uri, în timp ce industria financiară a publicat peste 6.000 de anunţuri. Petrol şi gaze, industria cea mai bine cotată salarial a postat doar 823 de anunţuri în primele zece luni ale anului 2009.

Programator web, contabil sau economist, analist financiar, inginer, şi, ca post junior, cel de customer suport sunt cele mai căutate locuri de muncă în aceste industrii, pentru care numărul aplicanților a trecut de 1.000 pe fiecare anunţ, aproape de două ori mai multe decât în 2008.

Nivelul migraţiei de la o companie la alta s-a redus în 2009, dar salariul nu a mai fost principalul factor care a dus la decizia schimbării locului de muncă. Angajaţii cu multă experienţă de lucru se uită spre industrii mai sigure, mai stabile, care pot fi afectate mai puţin de criza economică.

„Doar la stat se poate vorbi de o stabilitate a locului de muncă. La privaţi, firmele de outsourcing mai fac angajări, dar asta nu înseamnă deloc <<stabilitate>> pentru că majoritatea sunt angajări de înlocuire. Mai vezi recrutări în FMCG pentru că e cel mai mare sector de business. Dar, dacă raportezi la numărul total de angajaţi ai sectorului respectiv, sau dacă compari cu ce era cu un an în urma, nu ştiu cine ar mai ieşi în evidenţă”, a declarat pentru MONEY.ro, head-hunterul George Butunoiu, managerul companiei GB Executive Search.

În industriile cel mai bine plătite vor creşte salariile cu 5-10% în 2010. Dar cu ce preţ?

Recruitorii sunt reţinuţi în a face previziuni pentru anul viitor. Rata şomajului în România este acum la 7,1%, în creştere pentru a 16-a lună consecutiv, şi chiar dacă ritmul a încetinit să vorbeşti de măriri ale salariului este o hazardare.

„Este puţin probabil să asistăm la creşteri salariale spectaculoase, mai ales în prima jumătate a anului. Probabil că această echilibrare a pieţei se va menţine, iar în situaţia în care vor fi creşteri probabil că acesta vor fi între 5-10%, însa ne putem aştepta şi la surprize”, spune Gatejoiu.

Dar care este, însă, preţul acestei creşteri? „În realitate, angajaţii vor primi din ce în ce mai multe sarcini, în mare parte ca sa-i înlocuiască pe cei care sunt/vor fi disponibilizaţi, aşa că veniturile raportate la cantitatea de muncă depusă nu vor creşte deloc, chiar vor scădea în unele cazuri”, explică George Butunoiu.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed