Există și așa ceva: România, dată ca exemplu pozitiv în UE! Celelalte state, nu

Statele Membre ale UE plănuiesc să cheltuiască o suma prea mică pentru a proteja natura din cele 672 milarde de euro acordate de Comisia Europeană prin Facilitatea de Redresare și Reziliență (RRF), acuză o coaliția europeană de ONG-uri de mediu cu ocazia reuniunii miniștrilor mediului din întreaga UE care are loc joi 18 martie 2021. Coaliția ONG a remis miniștrilor următoarea scrisoare:

https://bankwatch.org/wp-content/uploads/2021/03/The-EU-Recovery-Funds_-time-to-start-properly-investing-in-biodiversity-and-nature-conservation.pdf

Spre deosebire de alte țări, România, prin președintele Klaus Iohannis, a prezentat însă la 17 martie, un plan mai generos pentru natură. Din cele aproximativ 31 de milarde de euro, aproximativ 37% sunt destinați combaterii schimbărilor climatice și protejării biodiversității. Pe parcursul dezbaterilor premergătoare anunțului făcut de șeful statului, Agent Green criticase prima formă a planului României deoarce abordează mai mult efectele și nu cauzele schimbărilor climatice și a pierderii de biodiversitate. Mai mult, tranziția către producția și consmul de enrergie verde nu era una abruptă. Forma prezentată ieri include îmbunătățiri semnificative. Chiar dacă se insistă încă pe risipirea unor sume imense pentru proiecte de irigații, drenaj și sisteme anti-grindină (6,2 miliarde de euro) în zone care oricum sunt în curs de deșertificare, s-au făcut însă salturi semnificative în versiunea îmbunătățită a PNRR (Planul Național de Reziliență și Redresare).

 

Cât de importantă este adeverința de vaccinare. Cine poate să călătorească fără ea

 

 

Organizația apreciază că, de exemplu, bugetul alocat inițial pentru creșterea suprafeței împădurire a țării a crescut de la 0,36 miliarde euro (bugetul includea și 200 de cabane de vânătoare), la 1,5 miliarde de euro. În acest sens, Agent Green a atenționat că România se confruntă cu o criză a puieților de plantat și a propus înființarea a 40 de linii automatizate capabile să producă 800 de milioane de puieți pe an la un cost de 0,1 euro / puiet, suficient pentru a crește suprafața împădurită a României cu 160.000 de hectare în fiecare an. În aceeași propunere, Agent Green a solicitat să se aloce fonduri și pentru crearea de perdele forestiere, pajiști cu arbori și păduri urbane. Sunt idei care se regăsesc în ultima variantă a PNRR.

 

AUR vrea să scape de PNL: NU vor mai câștiga niciodată alegerile

 

De asemenea, ecologiștii apreciază că suma alocată pentru diversificarea surselor de producție și consum de energie verde a crescut la 1,3 milarde de euro. În acest sens, Agent Green a propus ocuparea acoperișurilor locuințelor colective cu panouri solare pentru căldură și apă caldă și dotarea locuințelor private cu pompe de căldură, încălzire în pardoseală și panouri solare pentru producția de energie.

FOTOVOLTAIC

Agent Green salută în mod special investițiile în conservarea biodiversității, inclusiv în proiecte de reconstrucție ecologică a ecosistemelor degradate și în creșterea suprafețelor strict protejate, mai ales prin conservarea ultimelor păduri primare și seculare. Nu în ultimul rând, organizația salută sumele semnificative alocate îmbunătățirii transportului feroviar, cel mai ecologic mod de transport.

Pe de altă parte rămâne încă incert planul României de a aloca fonduri semnificative pentru betonarea mai multor râuri, în contrast cu Strategia Europeană de Biodiversitate care prevede renaturarea multor râuri, României revenindu-i ținta de a reda naturii aproximativ 2000 km de ape curgătoare.

La celălalt capăt, Bulgaria de exemplu a alocat doar 0,72% din fonduri pentru biodiversitate. Planul Poloniei este de a aloca sume uriașe pentru planul anti secetă, planuri care subminează protejarea biodiversității Poloniei și resursele de apă. Lipsa de atenție acordată biodiversității este cu atât mai îngrijorătoare cu cât se știe că 81% din habitatele din UE sunt degradate, potrivit Agenției Europene de Mediu.

În vreme ce Statele Membre mai au timp până la 30 aprilie să își finalizeze planurile, multe încă nici nu au organizat dezbateri publice și nici nu au publicat informația cheie în legătură cu ce se plănuiește a fi finanțat. Consiliul miniștrilor mediului de joi este o oportunitate de a-și asuma un rol de lideri în dezvoltarea ulterioară a acestor planuri pentru a le face mai puternice și să reprezinte un catalizator în transformarea verde a economiei UE.

Daniel Thomson, EU policy officer for biodiversity with CEE Bankwatch Network, a declarat: ”După decenii de investiții anemice și neglijență, biodiversitatea și conservarea naturii trebuie să devină o prioritate. Însă multe State Membre ratează potențialul acestor fonduri, neincluzând nicio măsură pentru abordarea sănătății naturii, în ciuda oportunității uriașe de a investii în îmbunătățiri reale.”

Gabriel Schwaderer, Director of EuroNatur, a spus: ”Deși se așteaptă ca Planurile Națioanle de Redresare și Reziliență ar trebui să livreze obiective pentru mediu, ne întrebăm cum le-a evaluat Comisia Europeană și ce rol joacă și va juca aici taxonomia verde a UE. Avem nevoie de un instrument de încredere și crterii transmaprent pentru a evita greenwashing.

Gabriel Paun, Presedintele Agent Green, a afirmat: ”În România s-au făcut dezbateri. S-au luat în calcul multe dintre inițiativele venite dinspre societatea civilă și în ultima versiune a PNRR avem planuri mai ambițioase pentru biodiversitate și schimbări climatice. Mai este de lucru cu proiectele de la alte capitole din PNRR cu proiecte majore capabile să genereze impact negativ semnificativ asupra mediului, însă pentru moment suntem pe drumul cel bun”.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed