Experţi: Pagubele de la Millenium Center variază între 5 şi 10 milioane de euro

Cine va plăti nota de plată? Aceasta este întrebarea la care va trebui să răspundă raportul anchetei demarate în cazul clădirii de birouri de lângă Biserica Armenească.

O firmă puţin cunoscută pe piaţă care instalează fără toate aprobările bannere publicitare de mari dimensiuni. O clădire care arde foarte rapid, deşi certificatul materialelor din care este construită afirmă că acestea sunt rezistente la foc. Şi o intervenţie în necunoştinţă de cauză a pompierilor. Lista suspecţilor în cazul celui mai important incendiu din Capitală pare a fi destul de lungă.

„Panourile publicitare din capitală au un regim mai mult sau mai puţin corect de autorizare, în speţă avizul inspectoratului de stat în construcţii”, a declarat la Business Box Adrian Balaban, inspector şef Inspectoratul de stat în Construcţii.

Adrian Balaban mai arată că, de multe ori, firmele care montează panouri publicitare solicită aprobare pentru lucrări de mici dimensiuni şi apoi măresc volumul construcţiei, fără să mai ceară o nouă aprobare.

Arhitectul clădirii, afirmă la rândul său, că pompierii nu au avut cunoştinţă de amplasarea sistemelor de stingere a incendiilor. Mai mult, în cei trei ani de la inaugurarea clădirii nu s-a efectuat nici un exerciţiu de simulare a unui incendiu, deşi legea spune că acest lucru trebuie făcut anual.

Pentru a pune gaz pe foc, proiectantul mai afirmă că materialele folosite la Millenium Center ar putea avea alte caracteristici decât cele stabilite în proiectul iniţial.

„S-au prelevat câteva bucăţi de material şi se supun testelor, tocmai pentru a se înţelege ce s-a întâmplat, dar printr- o observaţie foarte simplă se poate vedea că n-a fost vorba de un material greu inflamabil”, a explicat Adrian Cristescu, preşedinte West Group Architects .

Dacă vinovatul este încă incert, valoarea pagubelor este mai uşor de aflat.

„După părerea mea pagubele nu pot fi de 10 sau 20 de milioane de euro. Estimez pagube de circa 5 milioane de euro, circa 10% din valoarea clădirii”, crede Balaban.

Arhitectul clădirii arată că în condiţiile în care structura de rezistenţă nu a avut de suferit, iar majoritatea sistemelor interne ale clădirii sunt funcţionale, nota de plată variază între 5 şi 10 milioane de euro.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed