Finanţele au atras 1,3 miliarde lei prin titluri la 12 luni, cu 30% mai mult decât anunţaseră

Valoarea anunţată iniţial era de 1 miliard lei, iar randamentul maxim acceptat a fost tot de 10% pe an.

Băncile au depus cereri de cumpărare de 2,03 miliarde lei (482,6 milioane euro).

La şedinţa similară din 23 noiembrie, MFP a atras 276,3 milioane lei (64,5 milioane euro), cu 72,4% sub valoarea anunţată, pentru care plăteşte un randament mediu anual de 10%.

În decembrie, MFP şi-a propus să ia 4,8 miliarde lei prin titluri de stat, după ce în noiembrie a atras de pe piaţa internă 1,73 miliarde lei prin titluri de stat în monedă naţională. După primele două şedinţe din decembrie, ministerul a atras deja peste 2,5 miliarde lei. În total, în primele 11 luni, Finanţele au luat din piaţă aproape 60 miliarde lei (14,1 miliarde euro), ceea ce reprezintă de aproape cinci ori mai mult decât în întregul an 2008.

În lunile august şi noiembrie din acest an, MFP a mai emis pe piaţa internă titluri în valută de peste 2,6 miliarde euro, cu maturităţi diferite, de 1 an, 3 ani şi 4 ani, pentru refinanţarea datoriei publice şi finanţarea deficitului bugetar.

Emisiunile de titluri de stat în valută din noiembrie au fost organizate în contextul amânării de către Fondul Monetar Internaţional (FMI) a tranşei a treia din împrumutul extern al României, ce trebuia iniţial să fie acordată în luna decembrie. De asemenea, Comisia Europeană a amânat acordarea celei de-a doua tranşe, de 1 miliard euro, din împrumutul acordat României, în valoare totală de circa 5 miliarde euro, pe o perioadă de doi ani.

În plus, ministerul a mai obţinut în iulie de la un grup de bănci un împrumut de tip "club loan" de circa 1 miliard euro, iar băncile discută cu reprezentanţii Ministerului Finanţelor despre un nou club loan, conform declaraţiilor preşedintelui Raiffeisen Bank România, Steven van Groningen.

Pe 4 decembrie, ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, declara pentru NewsIn că deficitul bugetului general consolidat s-a adâncit la 6% din PIB în luna noiembrie, în special ca urmare a plăţilor pentru agricultură, de 1,477 miliarde lei, şi a virării contribuţiei către bugetul UE, de 275 milioane lei.

Autorităţile române şi FMI au menţinut ţinta de deficit bugetar pentru finalul acestui an la 7,3% din produsul intern brut (PIB), în urma misiunii de evaluare din octombrie-noiembrie de la Bucureşti. Şeful misiunii FMI, Jeffrey Franks, declara, însă, că deficitul bugetar estimat pentru 2009 este de 7,8% din PIB, luând în calcul şi efectul măsurilor fiscale validate de Curtea Constituţională.

Sursa: Newsin

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed