FMI: România îşi atinge obiectivele fiscale în 2011, deficitul din 2012 rămâne o provocare

„România a făcut progrese semnificative în cadrul noului acord stand-by. Implementarea politicilor a rămas puternică şi toate criteriile de performanţă au fost îndeplinite. Angajamentul autorităţilor de continua reforma a contribuit la revenirea încrederii pieţei şi la stabilitatea economică. Angajamentul ferm faţă de agenda reformei economice este crucial pentru a proteja aceste rezultate economice şi pentru a rezista mai bine şocurilor, într-un mediu global incert”, a precizat Lipton.

Consiliul Director al FMI a finalizat joi a doua evaluare a acordului stand-by, punând la dispoziţia României a treia tranşă în valoare de 430 de milioane DST (aproximativ 480 de milioane de euro), astfel încât suma totală disponibilă se ridică la 1,06 miliarde euro. Autorităţile române au decis să continue să trateze acest acord ca pe unul de tip preventiv, ceea ce înseamnă că nu intenţionează să tragă aceste sume.

„Autorităţile sunt pe cale să îşi îndeplinească obiectivele fiscale pentru 2011. Cu toate acestea, atingerea obiectivului de deficit pentru 2012 ramâne o provocare. Este nevoie de acţiuni mai cuprinzătoare pentru a asigura viabilitatea financiară a sectorului de sănătate. Este, de asemenea, necesar un progres rapid pentru a îmbunătăţi capacitatea României de a absorbi fondurile UE. Reforma profundă a întreprinderilor de stat, împreună cu o consolidare a reglementării şi o politică a preţurilor orientate către piaţă, va fi esenţială pentru a îmbunătăţi eficienţa şi va susţine creşterea economică”, a mai spus oficialul FMI.

Lipton apreciază că politica monetară rămâne prudentă, ca urmare a riscurilor inflaţioniste persistente.

„Sistemul bancar rămâne lichid şi bine capitalizat, dar riscurile au crescut ca urmare a dificultăţilor din alte zone ale Europei, iar o creştere a vigilenţei este justificată. Întărirea monitorizărilor şi planurile detaliate pentru situaţii de urgenţă, inclusiv proceduri pentru îmbunătăţirea noilor competenţe bancare, sunt necesare pentru protejarea împotriva unor posibile contagiuni”, a completat Lipton.
Acordul stand-by, în valoare de 3,56 miliarde euro, a fost aprobat pe 25 martie 2011 şi a intrat în vigoare pe 31 martie 2011.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed