Franţa va prezenta în toamnă noi măsuri de austeritate pentru a economisi 100 mld. euro până în 2013

„Vor fi şi alte anunţuri. Va trebui să facem mai mult, desigur, mult mai mult. Franţa s-a angajat să reducă deficitul la 3% din Produsul Intern Brut (PIB) până în 2013. Suntem determinaţi să atingem acest obiectiv”, a declarat Guéant.

Guvernul pregăteşte un proiect de buget pentru 2011 şi un plan de cheltuieli pe trei ani, a adăugat el.

Franţa este presată să dezvăluie detalii concrete legate de modul în care va reduce deficitul bugetar la 3% din PIB pentru a se conforma obligaţiilor asumate prin tratatele UE, după ce mai multe state europene, printre care şi Germania, au prezentat programe drastice de austeritate, notează Financial Times.

„Majoritatea statelor din zona euro au prezentat măsuri pe termen mediu, precum Germania, ţară care nu are nevoie de astfel de măsuri la fel de mult ca Franţa. Franţa ar putea da detalii despre bugetul de stat aşa cum a făcut pentru reforma pensiilor”, a afirmat Laurence Boone, analist la Barclays Capital.

Guvernul francez mizează pe o creştere solidă a economiei pentru a asigura jumătate din economiile de 100 de miliarde de euro necesare diminuării deficitului. Restul economiilor vor proveni din reduceri de cheltuieli şi majorări de taxe.

Reducerile de cheltuieli includ îngheţarea, pe perioada 2011-2013, a transferurilor către autorităţile locale, un ritm de creştere mai lent a cheltuielilor cu sănătatea şi îngheţarea cheltuielilor administraţiei centrale, fiind excluse pensiile.

Guvernul va renunţa de asemenea la scutiri fiscale de cinci miliarde de euro şi ia în considerare o creştere anuală a taxelor de 3,7 miliarde de euro, pentru companii şi persoanele bogate.

Ministrul Muncii, Eric Woerth, a anunţat recent că guvernul vrea să ridice vârsta minimă de pensionare de la 60 de ani la 62 de ani până în 2018 şi să majoreze impozitele pentru cetăţenii bogaţi, în încercarea de a revitaliza bugetul dedicat pensiilor.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed