Gesturi de solidaritate cu elevii români care au venit la şcoală cu însemne tricolore

Conducerea Asociaţiei ‘Justinian Teculescu’, care vorbeşte în calitate de reprezentant al comunităţii româneşti din oraşul Covasna, a remis un comunicat de presă în care menţionează că ‘simte şi înţelege semnificaţia profundă a evenimentelor petrecute la Grupul Şcolar ‘Korosi Csoma Sandor” şi declară că „este solidară cu elevii culpabilizaţi pentru purtarea tricolorului românesc, acuzaţi de către unii reprezentanţi oficiali ai şcolii pentru denigrare şi prejudiciu de imagine’.

 

În comunicatul semnat de preotul Ioan Ovidiu Măciucă, preşedintele asociaţiei, se mai spune că elevii nu se fac vinovaţi de acuzaţiile aduse, acestea fiind ‘doar un pretext de hiperbolizare şi exacerbare mediatică’.

 

Şi Consiliul Naţional al Elevilor a luat atitudine în acest caz, condamnând „acţiunile de discriminare” din rândul liceenilor din Covasna. Conducerea Consiliului precizează într-un comunicat de presă remis AGERPRES că acţiunile îndreptate împotriva acestor elevi, în special a Sabinei, care poartă de câteva zile banderolă tricoloră pe cap, contravin Constituţiei României şi drepturilor fundamentale ale omului.

 

‘Consiliul Naţional al Elevilor consideră că este inadmisibil ca într-un liceu din România o elevă de clasa a IX-a să fie mustrată, jignită, pusă la colţ şi ameninţată de către colegii ei care aparţin unei minorităţi naţionale, profesorul diriginte şi chiar conducerea şcolii pentru faptul că a ‘îndrăznit’ să poarte o banderolă cu tricolorul României! De asemenea, este jignitor faptul că pe teritoriul României, cetăţenii români de etnie română sunt persecutaţi pentru că promovează însemnele naţionale garantate de către Constituţie şi de idealurile revoluţiei din 1989. Consiliul Naţional al Elevilor trage un semnal de alarmă către toate instituţiile statului român de a se sesiza şi de a opri şi sancţiona conform legii aceste forme de jignire a istoriei românilor pentru Unirea Naţională, a identităţii naţionale şi a statului de drept’, se arată în comunicatul de presă, în care se mai spune, totodată, că Consiliul Naţional al Elevilor recunoaşte şi respectă drepturile minorităţile naţionale.

 

În finalul documentului, preşedinta Consiliului, Iulia Miron menţionează că va sesiza Ministerul Educaţiei Naţionale şi Consiliul pentru Combatere a Discriminării asupra ‘comportamentului nejusticat şi ilegal’ al cadrelor didactice şi al elevilor maghiari din şcoală care i-au culpabilizat pe elevii români pentru purtarea însemnelor naţionale.

 

Între timp, pe reţeaua de socializare Facebook au apărut mai multe mesaje de solidaritate cu elevii români de la Covasna şi chiar s-a lansat ideea organizării unor flash mob-uri în mai multe localităţi din ţară, printre care Alba Iulia, Braşov, Ploieşti, Bistriţa, Cluj şi Bucureşti în cursul după-amiezii de vineri. Participanţii vor să arboreze drapelul tricolor şi să intoneze imnul naţional ‘Deşteaptă-te române’.

 

Pe data de 15 martie a.c, când s-a sărbătorit Ziua maghiarilor de pretutindeni, trei elevi români de la Liceul Korosi Csoma Sandor au purtat însemne tricolore – un steag, o cocardă şi o banderolă, iar ulterior Sabina a venit în fiecare zi la şcoală cu o banderolă pe cap, în culorile roşu, galben şi albastru. Acest gest a fost considerat provocator de profesori şi unii colegi maghiari, iar Sabina a fost ameninţată cu moartea pe Facebook de către o persoană din afara şcolii.

 

Inspectoratul Şcolar şi Poliţia au demarat o anchetă în acest caz.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed