Gheţea: Băncile vor fi obligate să provizioneze toate creditele populaţiei dacă pierd un proces

„Vreau să vă atrag atenţia că, începând cu 2012, România va aplica în totalitatea sistemului bancar standardele internaţionale de contabilitate, IFRS. Conform IFRS, când se face revizuirea rezultatelor financiare, firma care face auditul se uită să vadă ce litigii există şi mai ales care au fost pierdute”, a spus Gheţea, la seminarul MEDIAFAX Talks about Competition Law.

Gheţea, care ocupă şi funcţia de preşedinte al CEC Bank, a exemplificat că în cazul în care un client CEC Bank câştigă un proces, prin care i se reduce dobânda de la 10% la 4% prin înlocuirea ratei de bază cu Euribor, atunci auditorul arată că există un precedent şi se provizioanează întregul portofoliu de împrumuturi.

„În acest caz, din punct de vedere al acordului de la Basel, cu privire la adecvarea capitalului, banca este falimentară dacă nu cumva a acţionat din timp şi a adus capital să suplinească această pierdere”, a continuat Gheţea.

Oficialul ARB a lăsat de înţeles că băncile vor proviziona creditele în totalitate, dar provizioanele vor acoperi doar pierderea potenţială din reducerea de dobândă care ar interveni în urma unui proces.

Astfel, băncile ar fi obligate să acopere sumele primite în plus faţă de ce va considera instanţa că trebuia încasat prin aplicarea OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori.

Ordonanţa, aflată în dezbatere la Camera Deputaţiilor, după ce a primit votul Senatului, are ca principală prevedere de impact obligaţia băncilor de a calcula dobânzile variabile exclusiv în funcţie de un indice de referinţă transparent (EURIBOR/ROBOR/LIBOR), la care adaugă o marjă fixă, care nu poate fi modificată pe parcursul derulării contractului.

Băncile susţin că actul normativ le permite să păstreze actualele costuri, prin majorarea marjei fixe aferente ratelor variabile, arătând că în caz contract pierderile sistemului vor fi de sute de milioane de euro.

OUG 50/2010 precizează că în cazul clienţilor care nu se prezintă să semneze actele adiţionale la contract se consideră acceptare tacită, ceea ce nu înseamnă că documentele nu pot fi respinse de către clienţi sau atacate în instanţă.

Mai mult, actul normativ stipulează că toate prevederile care exced cadrul legal sunt nule de drept.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed