Google DeepMind a folosit inteligenţa artificială pentru a prezice structura a peste 2 milioane de materiale noi

Într-o lucrare de cercetare publicată miercuri în revista de ştiinţă Nature, firma de inteligenţă artificială deţinută de grupul Alphabet, compania mamă a Google, a spus că aproape 400.000 dintre modelele sale ipotetice de materiale ar putea fi produse în curând în condiţii de laborator.

Aplicaţiile potenţiale pentru cercetare includ producţia de baterii mai performante, panouri solare şi cipuri de computer.

Descoperirea şi sintezarea de noi materiale pot fi un proces costisitor şi consumator de timp.

De exemplu, a fost nevoie de aproximativ două decenii de cercetare înainte ca bateriile cu litiu-ion,  folosite astăzi pentru a alimenta orice dispoziti inteligent, de la telefoane şi laptopuri până la vehicule electrice, să fie disponibile comercial.

”Sperăm că îmbunătăţirile mari ale modelelor de experimentare, sinteză autonomă şi învăţare automată vor scurta în mod semnificativ acea perioadă de timp de 10 până la 20 de ani la ceva care este mult mai uşor de gestionat”, a spus Ekin Dogus Cubuk, cercetător la DeepMind.

Inteligenţa artificială a DeepMind a fost instruită pe date din Materials Project, un grup internaţional de cercetare fondat la Laboratorul Naţional Lawrence Berkeley în 2011, alcătuit din cercetările existente a aproximativ 50.000 de materiale deja cunoscute.

Compania a spus că acum îşi va împărtăşi datele cu comunitatea de cercetare, în speranţa de a accelera progresele viitoare în descoperirea materialelor.

”Industria tinde să fie puţin neclintită faţă de risc când vine vorba de creşterea costurilor, iar noile materiale necesită, de obicei, ceva timp înainte de a deveni rentabile. Dacă putem micşora acest lucru şi mai mult, ar fi considerat o adevărată descoperire”, a spus Kristin Persson, director al Proiectului Materiale.

După ce a folosit AI pentru a estima stabilitatea acestor noi materiale, DeepMind a spus că acum îşi va concentra atenţia pentru a estima cât de uşor pot fi sintetizate în laborator.


 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri