Grecia se apropie de faliment

0

Prima de risc a Greciei urcă pe zi ce trece. Marţi a crescut cu 19% şi a atins un nou maxim istoric, de peste 1.400 de puncte. Cu alte cuvinte, pieţele pariază tot mai mult pe un posibil faliment suveran al Greciei. Evoluţia vine pe fondul unor declaraţii făcute, la sfârşitul săptămânii trecute, de un secretar de stat german. Acesta a spus că restructurarea datoriei Greciei nu ar fi chiar un dezastru. Şi ministrul Finanţelor, Wolfgang Schaeuble, a vorbit despre o restructurare voluntară. De la Atena, lucrurile se văd altfel.

„Din octombrie 2010, Banca Greciei a explicat cât se poate de clar că o asemenea opţiune nu este nici necesară, nici de dorit. Nu este de dorit fiindcă ne putem atinge ţelurile noastre dacă implementăm politicile propuse”, a spus George Provopoulos, guvernatorul băncii centrale.

Acesta a mai subliniat că falimentul statului elen ar avea consecinţe dezastruoase pentru capacitatea de finanţare a firmelor greceşti, pentru fondurile de pensii, dar şi pentru băncile care deţin titluri de stat. Declaraţiile oficialilor germani ar putea avea şi alte consecinţe.

Potrivit analiştilor, afirmaţiile ar putea împinge pieţele să urce prima de risc a Spaniei, care ar ajunge, astfel, în postura de a avea nevoie de ajutor financiar extern. Asta după ce oficialii Bruxelles-ului decretau, recent, sfârşitul crizei zonei euro, odată ce Portugalia a cerut sprijin financiar. Analiştii spun că dacă Spania va avea nevoie de ajutor, acesta ar urma să fie de ordinul sutelor de miliarde de euro.

Presa germană a scris că Grecia trebuie să-şi restructureze datoriile prin ştergerea a 40-50% din valoarea acestora, pentru a reveni pe o cale economică sustenabilă.

Grecia a obţinut în mai 2010 un program de finanţare de 110 miliarde de euro din partea UE şi FMI pentru a evita intrarea în faliment, în schimbul unui program drastic de austeritate în curs de aplicare.

Chiar dacă Grecia va respecta termenii acordului de finanţare pe trei ani, datoria statului va ajunge în 2013 la 158% din PIB, nivel considerat nesustenabil, potrivit analiştilor. Comisia Europeană a prognozat în noiembrie că datoria publică a Greciei va creşte în acest an de la 140,2% la 150,2% din PIB şi apoi la 156% în 2012.