Greva de la Hollywood se încheie. Paralizia industriei din ultimele luni a costat cel puţin şase miliarde de dolari

Actorii şi marile studiouri de la Hollywood au ajuns miercuri la un acord pentru a pune capăt grevei care paralizează de mai multe luni producţia de filme şi seriale în Statele Unite şi care a costat economia americană miliarde de dolari, a anunţat sindicatul actorilor SAG-AFTRA.

„Greva se va încheia oficial joi, 9 noiembrie la 00H01”, ora Los Angelesului (08.01 GMT), a explicat organizaţia într-un comunicat.

S-a ajuns la un „acord de principiu” după 118 zile de grevă a actorilor, care cereau salarii mai bune într-o industrie bulversată de streaming, precum şi garanţii privind inteligenţa artificială.

Conţinutul exact al acordului nu a fost încă dezvăluit, dar „informaţii suplimentare vor fi comunicate” vineri, a precizat sindicatul.

Cei 160.000 de actori, dansatori şi cascadori care sunt membri ai SAG-AFTRA trebuie să aprobe încă noul lor contract colectiv printr-un vot înainte ca marile vedete şi figuranţii să se poată întoarce pe platourile de filmare şi să permită reluarea filmărilor. Acest lucru este considerat în general o formalitate.

Marile nume de la Hollywood au sărbătorit sfârşitul grevei. „Perseverenţa dă roade!”, a exclamat Jamie Lee Curtis pe Instagram.

„Sunt foarte fericit că am ajuns cu toţii la un acord”, a salutat Zac Efron de pe covorul roşu la premiera filmului „Iron Claw”. 

Negocierile cu conducerea au avut loc aproape zilnic în ultimele două săptămâni, adesea cu directorii executivi ai Disney, Netflix, Warner Bros şi Universal în persoană.

Pentru că nevoia de a pune capăt acestei mişcări sociale devenea presantă. În afară de o minoritate de celebrităţi, majoritatea actorilor care nu filmau aveau din ce în ce mai multe dificultăţi în a-şi asigura existenţa. Unii s-au orientat spre alte locuri de muncă.

La rândul lor, studiourile aveau lipsuri uriaşe în programele de lansare pentru anul viitor şi pentru anii următori, cu amânarea unor producţii majore, precum a doua parte a saga „Dune” şi seria „Stranger Things”.

Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP), care i-a reprezentat în cadrul negocierilor, nu a reacţionat imediat miercuri seara.

Industria tocmai a trecut printr-o dublă acţiune sindicală istorică: atunci când actorii au intrat în grevă la mijlocul lunii iulie, scenariştii întrerupseseră deja lucrul la începutul lunii mai. Hollywoodul nu mai trecuse printr-o astfel de criză din 1960.

În total, paralizia industriei din ultimele luni a costat cel puţin şase miliarde de dolari, potrivit unor estimări recente ale economiştilor.

Primarul Los Angelesului, Karen Bass, a salutat un „acord echitabil”, amintind că greva a afectat „milioane de oameni” din întreaga ţară.

În afară de actorii-vedetă şi de realizatorii de emisiuni, cei mai mulţi dintre ei nu mai reuşeau să trăiască decent în era streaming-ului. Nu doar pentru că platformele produc seriale cu mult mai puţine episoade pe sezon decât televiziunea, ci şi pentru că Netflix şi compania au redus drastic veniturile datorate fiecărei reluări de filme şi seriale.

Spre deosebire de televiziune, unde o reluare poate fi remunerată datorită modelului publicitar legat de cifrele de audienţă, o operă difuzată prin streaming era supusă unei plăţi forfetare, indiferent de popularitatea programului.

Studiourile au ajuns în cele din urmă la un acord cu scenariştii la sfârşitul lunii septembrie, iar cei mai mulţi dintre ei s-au întors de atunci la lucru. Însă negocierile cu actorii au trenat.

Potrivit presei de specialitate, s-a ajuns la un compromis în ceea ce priveşte salariul minim, care va creşte cu aproximativ 8% faţă de precedentul acord pe trei ani: cea mai mare creştere din ultimele decenii, deşi nu se ridică la nivelul pretenţiilor iniţiale ale actorilor.

În ceea ce priveşte streamingul, un sistem de bonusuri pentru actorii care joacă în seriale sau filme de succes va fi pus în aplicare.

Supravegherea inteligenţei artificiale a fost un alt punct de blocaj major, în special în ultima parte a negocierilor.

Actorii se temeau că studiourile ar putea folosi această tehnologie pentru a le clona vocea şi imaginea, pentru a le reutiliza la nesfârşit, fără compensaţii sau consimţământ.

În ultimele zile, cele două părţi s-au confruntat în legătură cu condiţiile privind drepturile studiourilor asupra imaginii actorilor-vedetă după moartea acestora.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed