Guvernul riscă o amendă usturătoare de la UE, dacă nu introduce legea fondurilor mutuale

Alţi aproape 100.ooo de români au plasamente în fondurile de investiţii închise (adică fără emisiune continuă de titluri, ca în cazul fondurilor mutuale, care din această cauză sunt numite şi „deschise“)

 

 

Sancţiunile vor penaliza depăşirea ultimului termen de îndeplinire a obligaţiei de a transpune Directiva europeană de specialitate UCITS 4. Proiectul ordonanţei de urgenţă a fost supus azi dezbaterii publice de către Ministerul Fnianţelor.

 

Cele mai importante consecinţe ale ordonanţei vor fi creşterea considerabilă a ofertei de fonduri de investiţii străine şi creşterea accesibilităţii la informaţiile fundamentale despre orice fond, ca şi a posibilităţii de compara fondurile de investiţii europene între ele, oriunde de unde ar proveni.

„În afară de prospectul de emisiune, un administrator de fond va oferi potenţialului investitor un document de prezentare standardizat (key  information document), de numai o pagină sau două, în care va fi descris produsul rescpectiv. Documentul va conţine informaţiile esenţiale inclusiv privind gradul său de risc, în noţiuni simple, accesibile, fără terminologia la care ne obligă reglementările actuale pentru prospespectul de emisiune“, a explicat aseară Dragoş Neacşu, preşedintele  Asociaţiei Administratorilor de Fonduri (AAF), într-o conferinţă Finmedia.

Investitorii vor profita şi de „plusul de transparenţă, dar şi de standardizarea produselor, care vor putea fi astfel mai lesne comparate, pe baze reale“, a completat Dragoş Neacşu, care este şi preşedintele executiv al Erste Asset Management România, liderul pieţei autohtone, cu circa 40% dintr-un total de active nete care se apropie de 7 miliarde de lei (1,7 miliarde euro).

De asemenea, societăţile de de administrare a investiţiilor (SAI) româneşti vor putea desfăşura oriunde în UE activităţile pentru care sunt autorizate în România, fie direct, în temeiul liberei circulaţii a serviciilor, fie prin înfiinţarea unei sucursale în statul membru vizat, fără alte cerinţe din partea autorităţii competente din acel stat.

Desigur, reciproca este valabilă, ceea ce înseamnă că marii administratori de fonduri, europeni şi mondiali cu prezenţă europeană, vor putea vinde fără complicaţii titluri ale celor mai atractive fonduri de investiţii şi a oricăror fonduri din portofoliu. Deocamdată, este permisă doar vânzarea punctuală a fondurilor  străine, după ce acestea cer avizul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM), autoritatea pieţei de capital din România.

Reglementarea ar putea duce la fuziunea între fondurile de acelaşi tip din mai multe ţări, dacă sunt administrate de entităţile aceluiaşi grup financiar cu acoperire europeană, a observat, tot aseară, Radu Toia, directorul general al CNVM. „Numărul de fonduri româneşti ar putea scădea“, a spus Radu Toia. Administratorii de fonduri au replicat, însă, că astfel de fuziuni nu vor avea sens decât după ce România va trece la euro.

Eventualul eşec al Guvernului de a adopta legea, fie şi sub forma OUG va duce la o amendă usturătoare şi greu de estimat, deocamdată, potrivit notei de fundamentare a ordonanţei.

Comisia Europeană poate indica cunatumul sumei forfetare şi / sau al penalităţii care urmează a fi plătită de statul membru“, care nu şi-a îndeplinit obligaţiile, iar „Curtea de justiţie Europeană poate să dispună aplicarea  penalităţii, în limitele stabilite de Comisia Europeană“, potrivit notei de fundamentare a „Ordonanţei de urgenţă privind organismele de plasament colectiv în valori mobiliare şi sopcietăţile de administrare a investiţiilor.

Proiectul ordonanţei a fost  postat pe site-ul Ministerului de Finanţe în această dimineaţă.

La actualul conţinut al ordonanţei s-a ajuns după câteva luni de colaborare  între AAF şi CNVM şi de negocieri cu Ministerul Finanţelor.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed